Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak
  • 02.04.2022. 16:30

Radovi u pčelinjaku tokom aprila

Ukoliko zbog mogućeg lošeg vremena koje traje duže vreme nema većeg unosa hrane, nastavljamo sa prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama ili sirupom.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 318
  • 33
  • 0

U aprilu kao i u svim nadolazećim mesecima pčelarske sezone, nastavljamo sa održavanjem postavljenih higijenskih pojilica u pčelinjaku. Ne zaboravimo, voda mora biti prisutna tokom cele sezone jer bez nje nema života kako nama tako ni pčelama.

Ukoliko zbog mogućeg lošeg vremena koje traje duže vreme nema većeg unosa hrane, nastavljamo sa prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama ili sirupom zavisno od toga kako ko oceni boljim. Lično mi je draža prihrana sirupom jer on imitira pčelama prirodni nektar. Hrane im nikad ne sme nedostajati, posebno kad ne mogu izlaziti na pašu.

Ako smo na vreme, kao i svaki imalo savestan pčelar, postavili higijenske pojilice pčele su već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju s redovnim posećivanjem. Primetimo li da ih ne posećuju, u jednu ili dve staklenke možemo dodati malo razređenog meda ili šećernog sirupa koji smo pripremili za stimulativnu prihranu. Možemo takođe da pomešamo vodu sa malo soka (sirupa ili gotovog gaziranog) uz "kap ili dve" C vitamina. To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posećivati pojilice.

Razdvajanje legla nije preporučljivo 

U mesecu aprilu treba obavezno postaviti "lovce/mamce" za stršljene i ose jer će ti "posetioci" pčelinjaka takođe da dođu na slatku veštačku pašu unutar košnice. Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vreme za detaljan pregled svih pčelinjih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C, ne ispod i nikako ne po vetrovitom vremenu.

Mnoštvo je radova u pčelinjaku tokom aprila (Foto: A. Karlović) 

Sam pregled vršimo brzo i bez prevelike trešnje i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg novog nepoklopljenog legla. Sama legla, ako nisu dobro raspoređena premeštamo na sredinu košnice gde će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu u slučaju zahlađenja, s leve i desne strane u plodište dodajemo okvire sa satnom osnovom i time smo dobili i dalji prostor za dalje zaleganje matice.

Razdvajanje legla nije preporučljivo baš nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često u odnosu na dnevne puno niže.

Zajednicama koje smo uspeli da prezimimo na jednom nastavku dodajemo drugi, dok onima koje smo uzimili na dva menjamo mesta uz rotaciju gornjeg nastavka (deo koji je bio okrenut prema letu okrećemo tako da bude okrenut prema zadnjem delu košnice).

Voćna i paša uljane repice

Pčelama to stvara dodatan privid unosa nastavka jer će premeštati zalihe meda pa će time i sama matica intenzivnije polagati jajašca.

Mesec je ovo i kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za dalji uzgoj. O toj temi nećemo pisati jer je uzgoj matica izdvojeno poglavlje pčelarstva, a načina njihova uzgoja za vlastite potrebe ima koliko i pčelara, kako kod nas tako i u svetu. Težnja i orijentacija svakog trebalo bi da se odnosi isključivo na poslove za koje smo se opredelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u "škripcu".

Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova (Foto: A. Karlović)

Krajem aprila obično je vreme za prvu jaču pčelinju pašu kada cveta uljana repica. Do tada bi na voćnoj paši trebalo već izjednačiti jačinu svih zajednica u pčelinjaku.

Aprilski poslovi u pčelinjaku:

  1. Higijenske pojilice koje smo postavili treba redovito održavati / čistiti / menjati vodu;
  2. Obavezno obaviti detaljan pregled pčelinjih društava ako već nismo do sada pregledali zbog lošeg vremena;
  3. Potrebno je pratiti stanje i razvoj pčelinjih zajednica kako bi pravovremeno mogli da izvršimo proširenje legla;
  4. Poklopljen med treba vilicom lagano otklopiti kako bi oslobodili prostor matici i napravili prividan unos meda;
  5. Oduzimamo višak cvetnog polena i spremamo ga kao rezervu;
  6. Cvetanjem repice počinjemo da postavljamo skupljače cvetnog polena;
  7. U slučaju da dođe do prekida paše zbog lošeg vremena radimo stimulativno prihranjivanje sirupom;
  8. Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova;
  9. Sva preostala slabija društva pripajamo jačim ili ih odvajamo u pripremljene nukleuse;
  10. Kao preventivnu borbu protiv varroe dodajemo okvir građevnjaka;
  11. Kontrolišemo zdravstveno stanje pčela i po potrebi preduzimamo odgovarajuće mere i
  12. Uređenje / čišćenje okoline pčelinjaka i sadnja biljaka.

Tagovi

Radovi u pčelinjaku Prihrana Paša Pojilice April


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.