Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 25.10.2022. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Različita testiranja na varou i važnost suzbijanja po prestanku legla

Za utvrđivanja procenta zaraženosti varoe u organskoj proizvodnji najbolje se pokazao test sa šećerom u prahu. Za suzbijanje koristi se toplotni tretman, kao i oksalna kiselina, komercijalni preparati. Ali, kada?

Foto: Darko Batinić
  • 1.068
  • 140
  • 3

Jedan od najvećih neprijatelja pčelinjeg društva je varoa, parazitni krpelj koji svojim usnim aparatom za sisanje prodire kroz omotač larve, lutke i odrasle pčele hraneći se konstantno malim količinama krvi.

Izuzetno je opasan parazit, jer praveći rane na pčelinjem telu stvara mogućnost bakterijama i virusima da dopru do nje, što dovodi do pojave drugih infekcija. Takođe, stvara glavobolje pčelarima koji na više načina pokušavaju da je suzbiju. 

Test sa šećerom u prahu

Darko Batinić dugogodišnji pčelar iz okoline Zrenjanina bavi se organskim pčelarstvom, dok su se njegov brat i majka opredelili za konvencionalnu proizvodnju. Svojim putem krenuo je 2019. godine smatrajući ovaj vid pčelarstva izazovnim i interesantnim. Do sada je imao iskustva sa pojavom varoe, shodno tome naglašava važnost blagovremenog suzbijanja ove štetočine.

Varoa: Ukoliko se sada ne reaguje može doći do uginuća pčela početkom zime

"Kada je u pitanju procenat zaraženosti varoe u organskoj proizvodnji najbolje se pokazao test sa šećerom u prahu. Dakle, čaša od 2 dl se napuni pčelama, obično bude oko 450 pčela, a u plastičnoj kantici od 400 ml sipa se šećer u prahu. Potom se pčele prebace u plastičnu posudu sa šećerom i posuda se protrese.

Uz pomoć guste mrežice, može i ona za komarce, šećer u prahu se istrese na čist papir i varoa se može izbrojati. Procenat zaraženosti se dobija tako što broj varoe podelimo sa 450, a onda pomnožimo sa 100", objašnjava Batinić i dodaje da granični procenat za opstanak pčelinjeg društva se kreće u rasponu od 10 do 15 odsto, a poželjno je da bude pet odsto zaraženosti.

Obratiti pažnju kada raditi test 

"Vreme obavljanja testa treba sprovesti kada je suvo, bez kiše, jer može doći do uginuća pčela usled vlage", ističe naš sagovornik i dodaje da pored ovog načina utvrđivanja zaraženosti varoom, postoje i testovi sa alkoholom i sapunom koji su jako efikasni, ali i pogubni za sve testirane pčele. 

S obzirom da je vremenom došlo do značajnijih klimatskih promena, sve tretmane protiv varoe treba time prilagoditi, s tim što se svi testovi mogu obaviti u bilo kom periodu godine. 

Važnost kasnih tretmana

Prema rečima Darka Batinića, protiv varoe u organskom pčelarstvu primenuje se toplotni tretman, kao i oksalna kiselina, dok u konvencionalnoj proizvodnji se koriste komercijalni preparati.

"Najpre se primenjuje toplotni tretman koji nije štetan za pčelu, jer je to temperatura koja odgovara njenom normalnom funkcionisanju, a nedelju dana nakon toga sledi tretman sa oksalnom kiselinom. Treba naglasiti da se ovi tretmani obavljaju na jesen, po prestanku legla. Što se tiče konvencionalne proizvodnje, poslednja primena preparata je u novembru", naglašava mladi pčelar i dodaje da delovanje eteričnih ulja nije imalo zadovoljavajući efekat protiv varoe. 

Tretmani se obavljaju na jesen, po prestanku legla

"Činjenica je da sve tretmane i primene preparata treba blagovremeno i pravilno obavljati, jer jedino tada neće doći do masovne pojave varoe."

Takođe, ako se ne urade kasni tretmani, varoa će biti u pčelinjem društvu i naredne godine u mnogo većem broju, ističe.

"Onog trenutka kada primetimo da u leglu ima trutova, ali i pčela radilica sa zakržljalim krilima i kolorizovanim očima, znamo da je varoa prisutna u velikom broju što predstavlja ozbiljan problem ukoliko ima dosta pčela sa ovakvim simptomima", kaže Batinić i naglašava da je zbog toga neophodna redovna primena preparata, kao i drugih korisnih mera protiv ovog opasnog parazita.

Preporuka pčelara su svakako redovna testiranja na varou pomoću kojih saznajemo procenat zaraženosti što je jako važno zbog daljeg toka borbe protiv varoe. Neophodno je biti stalno prisutan i voditi računa da ne dođe do velike zaraženosti što može dovesti do potpunog uništenja pčelinjeg društva


Tagovi

Varoa Darko Batinić Testiranja na varou Procenat zaraženosti Toplotni tretman Oksalna kiselina Šećer u prahu


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede. Obožava sve što ima veze sa biljkama, tehnologijom njihovog gajenja, a san joj je da postane profesor u poljoprivrednoj školi.