Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji krpelj
  • 27.08.2022. 13:30

Varoa: Ukoliko se sada ne reaguje može doći do uginuća pčela početkom zime

Ovaj period - avgust i septembar je moment, kada primećujemo da su pčele uznemirene, imaju pojačano zujanje izletanje iz košnica i tada zaražena društva uginjavaju već početkom zime.

Foto: Depositphotos/igor.03.00.05.gmail.com
  • 496
  • 41
  • 0

Varoa destructor je promenila celi tok pčelarstva, zato se mora posvetiti velika pažnja u borbi tokom cele sezone, jer ovaj parazit dobro je poznat. Mnogi su imali velike probleme na početku pčelarenja, neki sa manjim, a neki sa većim posledicama, navodi stručnjak Poljoprivredno stručne službe Leskovac Nenad Stefanović.

Ženka pri polaganju jaja, uglavnom zaleže trutovske ćelije (kada ima tog legla), tako da samo prvi potomci uspeju da se pare pre nego što, oko 12-dana posle poklapanja ćelija, bude izležena nova pčela. Kada društva budu inficirana širenje bolesti dobija brz tempo pa netretirana društva brzo uginjavaju, najčešče zimi. Jačina zaraze zavisi od su klimatskih faktora, brojnost pčela, hrana.

Vreme za reakciju

Varoa destructor koja se sprema za prezimljavanje otpornija je u odnosu na krpelje koji žive tokom proleća i leti. Zimi se ženke krpelja usled nedostatka legla ne razmnožavaju. Prenose je pčele, a izvor su zaražena pčelinja društva, paketni rojevi, matice, kontakti za zaraženim pčelama na ispaši. Pri visokom stepenu zaraženosti (preko 20 krpelja na 100 pčela u košnici) u kasno leto i jesen uočava se uginuće legla izbacivanje iz košnica uginulih trutovskih i pčelinjih larvi, mladih pčela i trutova, podseća Stefanović.

Varoa destructor otpornija zimi (foto: Depositphotos/IgorChus)

Ovaj period - avgust i septembar je moment, kada primećujemo da su pčele uznemirene, imaju pojačano zujanje izletanje iz košnica i tada zaražena društva uginjavaju već početkom zime. Sada kada nema više trutovskog legla ona prelazi u radiličko, što je uzrok velikog broja oštećenih pčela, a to su zimske pčele koje treba da podnesu sav teret prezimljavanja. Varoa izaziva sekundarnu virusnu infekciju tako da pčele u kojima je virus aktivan mogu pre nego što uginu inficirati larve i to prilikom nege legla (žlezdanog sekreta) prilikom ishrane.

Borba sa parazitom

Vrlo je bitno sprovoditi tretmane da inficiranost društva ne pređe tri odsto, jer se nikada 100 posto ne može očistiti, tvrdi leskovački stručnjak.

U borbi protiv krpelja možemo ići biološkim putem i hemijskih sredstvima i preparatima. Biološkim putem krećemo već u proleće postavljanjem rama građevnjaka - možemo najmanje dva ciklusa trutovskog legla iskoristiti i 17. dan odstranjujemo ili odsecamo trutovsko leglo gde veliki procenat varoe uništavamo. Tu su i biljne, pelinove tinkture i čajevi koji su takođe efikasni, sredstva na bazi timola. Pri primeni hemijskih preparata mora se biti jako oprezan jer većina njih nakon primene ostavlja brojne rezidue u saću kao i u pčelinjim proizvodima. Koristiti samo registrovane i dozvoljene preparate i nikada se ne smemo osloniti na jedan preparat.

Oksalna kiselina u borbi protiv varoe bezbedna za pčele i pčelare

Na primer, kako smo ranije pisali, oksalna kiselina bezopasna je po pčele i pčelare, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, jeftina je i zato što je sa njom postigao odlične rezultate. Sve se više preporučuje pčelarima zato što je svrstana u red dozvoljenih ekoloških sredstava. Ona se primenjuje u vidu rastvora u šećernom sirupu i u vidu dima koji nastaje kao posledica isparavanja.

Obavezno korišćenje maski i rukavica

Ako su vam podnjače pune obavezno kroz leto ubacite pre tretiranja beo papir da biste mogli posle izvesnog vremena da proverite kako je delovao lek, ako su pokretne očistite limove (ladice) ili i njih obložite belim papirom da bi ste imali jasniju sliku delovanja leka. Grešku prave pčelari koji ne urade posle nekoliko sati pregled postavljenih papira jer se dešava vrlo često da mravi tokom noći pokupe varou koja je ošamućena sa papira i mi smo opet u zabludi, ističe stručnjak.

Nikada se ne oslanjajte na jedan preparat, uvek isti iskontrolišite sa drugim preparatom. Pri tretiranju je bitno ispoštovati ciklus rađanja pčele, a to je 21 dan, i uvek imati u vidu da svi preparati deluju na varou koja je u otvorenom leglu. Zato moramo sve ovo ispoštovati. Vodite računa pri tretiranju košnica hemijskim sredstvima da obavezno koristite maske i rukavice jer je većina njih jako štetna i za ljudski organizam.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Varoa Uginuće pčela Pčelinji krpelj Oksalna kiselina Nenad Stefanović Ekološki tretman


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...