Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo pčelara
  • 26.04.2022. 13:30
  • Pčinjski okrug, Vranje

U čemu je važnost edukacije pčelara?

Vranjsko društvo pčelara "Matica" trenutno broji 153 člana koji u svom vlasništvu imaju oko 9.300 pčelinjih zajednica. Organizuju posete sajmovima, ali i korisne edukacije i obuke.

Foto: Gordana Nastić
  • 321
  • 265
  • 2

Kada je pre 57 godina grupa pčelara u Vranju formirala Društvo pčelara "Matica" sa ciljem da svojim kolegama omogući brži napredak u ovoj oblasti, niko od njih nije mogao ni da pretpostavi da će ono opstati do današnjih dana. Interesovanje za učlanjenje u ovo društvo znatno je poraslo kada je njegovo rukovodstvo počelo da organizuje razna predavanja i edukacije na kojima su mogli mnogo toga novog da nauče o pčelarenju, ali i međusobno da razmenjuju postojeća iskustva.

"Pre toga naši pčelari su imali priliku da se edukuju samo preko časopisa "Pčelar", koji je u to vreme štampan nekoliko puta godišnje, a kasnije svakog meseca, i tako od eminentnih stručnjaka i iskusnih pčelara uče kako treba tokom godine da štite pčele od bolesti, prihranjuju i vade med", kaže zamenik predsednika Društva pčelara "Matica" Velimir Stevanović.

Saradnja sa lokalnom samoupravom

Trenutno broji 153, a među njima je čak 10 odsto žena. Ovo društvo, se po broju članova nalazi na visokom šestom mestu u Srbiji, koji u svom vlasništvu imaju oko 9.300 pčelinjih zajednica. Puno su radili i na edukaciji svojih članova. Na početku su organizovana takozvana nedeljna druženja na kojima su prikazivani filmovi sa tehnikama pčelarenja viđenijih pčelara iz zemlje i inostranstva, ali i aktivnosti u pčelinjaku od prvog aprila pa do kraja oktobra.

Od samog osnivanja trudili su se da uspostave odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom. Tako su prošle godine u saradnji sa gradonačelnikom, Slobodanom Milenkovićem, i većnikom za poljoprivredu Nebojšom Stamenkovićem, realizovali projekat vredan jedan od 1,3 miliona dinara, a pomoću koga su svojim članovima obezbedili po jedanaest antivaroznih podnjača sa sakupljačem polena kako bi u godini kada zbog loših vremenskih prilika nema unosa meda u košnice mogli da ostvare ekonomsku korist sakupljajući polen i propolis.

U Društvu naročit fokus na edukaciji članova, kaže Velimir Stevanović

"Za sve ljude koji se bave pčelarstvom u Vranju, ali i Pčinjskom okrugu od posebne važnosti je i održavanje Međunarodnog pčelarskog sajma jugositočnog balkana na kome pčelari mogu da se po povoljnim cenama snabdeju neophodnom pčelarskom opremom, ali i da čuju predavanja predavača o najnovijim metodama i načinima pčelarenja koji dolaze iz Amerike, Italije, Nemačke, Hrvatske…”, tvrdi Stevanović i ističe da se njihovi članovi profesionalno bave pčelarstvom i da neki od njih kamionima sele svoje pčelinjake sa paše na pašu.

Obuka mladih pčelara

Otuda je prioritet rukovodstva "Matice" u budućnosti da svi pčelari budu mobilni kako bi mogli tokom godine da sele svoje košnice na lokacije gde je unos nektara veći jer samo tako mogu da postignu dobre rezultate u pčelarenju. Trenutno su, prema njegovim rečima, sve aktivnosti usmerene na izvođenje praktične obuke mladih pčelara u pčelinjaku sa ciljem da uz pomoć mentora svo teorijsko znanje koje imaju primene i u praksi.

Puno će raditi i na uspostavljanju saradnje sa voćarima i povrtarima gde će glavni predmet razgovora biti oprašivanje biljaka kao i organizovanje stručnih predavanja na kojima će o najnovijim dostignućima u pčelarstvu govoriti stručnjaci iz zemlje i inostranstva, ali i posete pčelinjaku nekog uspešnog vranjskog pčelara. Planirani su, opet uz pomoć lokalne samouprave da organizuju odlaske na Međunarodni sajam pčelarstva u Beogradu i Novom Sadu.

Ukupno broje 9.300 pčelinjih zajednica

"Jedanput godišnje našim pčelarima organizujemo zamenu voska za satne osnove preko firme 'Rios' iz Rače kragujevčke, sa kojima sarađujemo preko dvadeset godina”, ističe naš sagovornik i naglašava da su pčelari u Srbiji mnogo dobili izgradnjom pogona SPOS-a za otkup i preradu meda, a u čijoj izgradnji su učestvovali i neki njihovi članovi.

Med predaju Pogonu

Sa izgradnjom pogona i cena meda je skočila u Srbiji, a koja prilikom otkupa na veliko iznosi 7,10 evra. Do tada su cenu dirigovali privatni otkupljivači i ona se kretala od 3,8 do četiri evra po kilogramu meda.

Otkupna cena bagremovog meda u Srbiji najviša na planeti?

"Svaki pčelar koji je donirao SPOS-u određena sredstva za izgradnju pogona prilikom otkupa meda dobija kategoriju koja utiče na njegovu cenu tako da svi oni koji imaju potpisan ugovor o dobroj pčelarskoj praksi i članovi su SPOS-a mogu da ostvare cenu od 7,10 evra po kilogramu meda", kaže Stevanović i takođe ističe da su pčelari koji plasiraju svoj med ovom pogonu sigurni da će im on biti isplaćen u dogovorenom roku.


Tagovi

Edukacija pčelara Drutšvo pčelara Matica Velimir Stevanović Obuke pčelara Plasman meda


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.