Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 13.06.2020. 16:00
  • Lošinj, Hrvatska

Žalfija cveta, ali ne medi: Ove godine prinos - skroman

 Iako žalfija na pojedinim lokacijama divno cveta, ona nažalost ne medi zbog konstantnog vetra koji suši i ono malo vlage koja se ponekad pojavi. Ove godine zbog velike suše koja je počela već krajem trećeg meseca godine, vegetacija na ostrvu je vrlo oskudna, otkrivaju pčelari.

Foto: Depositphotos/natasha180170@mail.ru
  • 361
  • 24
  • 0

Pčelarstvo je jedna od tradicionalnih delatnosti na hrvatskim ostrvima, a obilje biljaka, većinom lekovitih, medu daju poseban kvalitet. Jedan od njih je i ostrvo Lošinj, daleko poznat po svom vazduhu obogaćenom eteričnim uljima lekovitog bilja. U ovo se doba godine taj biser Jadrana plavi od cvetova žalfije. Ipak, ove godine zbog velike suše koja je započela već krajem marta, vegetacija na ovom ostrvu vrlo je oskudna.

Žalfija - kraljica lekovitog bilja

"Iako žalfija na pojedinim lokacijama divno cveta, ona nažalost ne medi zbog konstantnog vetra koji suši i ono malo vlage koja se ponekad pojavi. Ove godine zbog velike suše koja je počela već krajem trećeg meseca godine, vegetacija na ostrvu je vrlo oskudna", otkriva nam Mladen Dragoslavić, sekretar Pčelarskog društva Don Dinko Muškardin.

Ovogodišnji rod biće vrlo skroman

Žalfija, kao najpoznatija ostrvska medonosna biljka, inače je vrlo otporna na dugotrajne suše, ali da bi iz njenih cvetova potekao nektar, vlaga je nužno neophodna. 

"Na našu veliku sreću u rano proleće je medio ostrvski maklen pa većini nas pčele nisu do sada bile gladne. U junu se nadamo medljici, draču ili očajnici. Intenzivno pratimo prinose uz pomoć pčelarskih vaga i planiramo selidbe unutar ostrva. Profesionalni pčelari se spremaju da odsele svoje pčele dublje na kontinent, u potrazi za nektarom", pojašnjava Dragoslavić te dodaje kako su najteže pogođeni oni koji stacionarno pčelare.   

Stacionarna paša nije isplatljiva

"Njima predstoji borba za opstanak i nada da ostatak leta neće biti ovako suv. Najvažnije je kakva će biti jesen i hoće li se pčela uspeti da se spremi za zimu. Hrana nije jedini problem. Mnogo veći problem biće nedostatak cvetnog praha koji je osnova za stvaranje kvalitetne zimske pčele", upozorava Mladen.

Ulagati u opremu

Svaka teška godina rezultira promenama u sistemu pčelarenja, a pošto oni sami ne mogu uticati na vremenske prilike, jedino što im preostaje jeste da se prilagode. Najviše je potrebno, kako ističu u društvu, ulagati u opremu, kao što je to sistem za nadzor medenja i sisteme za transport i racionalno pčelarenje. 

Nažalost, kako tvrdi Dragoslavić, ovogodišnji prinos će biti vrlo skroman. Kod pojedinih pčelara meda uopšte neće biti, ali veruju kako do poskupljenja neće doći jer ipak najveći deo ostrvskog meda ide stalnim dugogodišnjim kupcima koji ga dobro plaćaju i u onim plodnim godinama. 


Tagovi

Lošinj Med od žalfije Med Pčele Suša Udruženje Kuš Mladen Dragoslavić Pčelarsko društvo Prinosi meda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.