Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 07.10.2020. 13:00
  • Bugarska

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj organske soje, a na poljima raste korov

Novinarka Valia Ačijeva istražila je slučaj prevare s EU fondovima u Bugarskoj. Niko nije proveravao polja, a jedna kompanija lažirala je organski uzgoj soje za šta je dobila 48.000 evra.

Foto: Depositphotos/lecobron (ilustracija)
  • 374
  • 16
  • 0

Nije ovo ni prva, a izgleda ni poslednja prevara u korišćenju EU fondova. Najnovija takva vest stiže iz Bugarske gde je istraživačka novinarka, Valia Ačijeva razotkrila malverzaciju jedne poljoprivredne kompanije. Svojim radom posebno želi da privuče pažnju glavnog evropskog javnog tužioca Laure Kuvesi.

Ačijeva otkriva kako je stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasejano sojom - ali samo na papiru, navodi Euractiv

Ministarka pokušala da zataška stvar

Nakon uvodnog prikaza polja, novinarka prikazuje izjavu bugarske ministarke poljoprivrede, Desislave Taneve tokom onlajn sastanka sa farmerima u junu, kada im je savetovala da ne otkrivaju prevaru sa EU fondovima.

To ju je i podstaklo da ode i proveri stanje zemljišta u blizini sela kako bi utvrdila nepravilnosti. Dok je obilazila polja, postalo je jasno da soje koja je upisana skoro i nema, a da je zemlja obrasla korovom. Međutim, zakupac tog zemljišta, lokalna kompanija "Silmik" zatražila je finansijsku podršku u okviru mere 11 za organski uzgoj te kulture.

Rečeno joj je da je to područje u junu pregledala nadležna služba koja nije utvrdila nepravilnosti. Ali, Ačijeva i njena televizijska ekipa dva puta su posetili tu lokaciju i zaključili kako na njoj prevladava samoniklo bilje, a stabljike soje su slabe i neobične iako je bilo vreme žetve.

Ood pojele krave?

Pokušala je da kontaktira pomenutu kompaniju koja u tom selu ima farmu i kancelarije, a jedina osoba koja je pristala na razgovor bio je njihov traktorista.

"Uzgajamo soju, nije ni prskana ni đubrena zato i ima puno korova", pokušao je da ih opravda i dodao da su krave došle tamo da pasu pa zato polje tako deluje.

Cena soje u odnosu na prošlu godinu viša za 21,5 odsto

Opštinska poljoprivredna služba u obližnjem gradu Magliz potvrdila je da ove godine nije bilo terenskih inspekcija na tim područjima već je sproveden nadzor fotografisanjem iz vazduha. Kasnije ih je Ministarstvo poljoprivrede dostavilo novinarki, a na njima nije bilo moguće utvrditi uzgaja li se soja, a kamoli jesu li ispunjeni uslovi za ekološku poljoprivredu.

Državni fond 'Poljoprivreda' potvrdio je da se Silmik nalazi na njihovoj rizičnoj listi. Ono što je zanimljivo je to da su neke inspekcije utvrdile da nije bilo prevare, a kasnije su tužiteljstvu poslati drugačiji izveštaju. Međutim, kako tvrde iz resornog ministarstva, ove godine polja nisu pregledana, jer je nedostajalo fizičkih kapaciteta za pokrivanje cele zemlje.

Moraju da vrate 48.000 evra

Fond je kasnije pojasnio da Silmik nema prava na subvenciju, iako se formalno prijavio za nju, jer krši prava ugovora i moraće da nadoknadi sva sredstva primljena za tekuće razdoblje, u protivrednosti od 48.000 evra.

Ačijeva je pokušala da dođe i do informacije ko je i kako njihova polja identifikovao kao površine zasejane eko sojom i došla do izveštaja koje pokazuje da je reč o sertifikacionoj kući "Serres - Certification of Environmental Standards" sa sedištem u Nemačkoj.

Kako sertifikovati organsku proizvodnju

Iz kancelarije ove kompanije u bugarskom gradu Sofiji tvrde da je inspekcija obavljena krajem juna. Pregledom je utvrđeno da je soja bila visoka 10 cm, nisu korišćeni zabranjeni pesticidi i nije bilo odstupanja te da površina od 64 hektara može proizvesti 128 tona organske proizvoda. Potvrda je izdata bez problema.

Njihov sertifikat omogućava kompaniji da proda do 128 tona organske soje, koju, kako pretpostavlja istraživačka novinarka, verovatno nije uzgajala, ali može da je kupi negde drugde i preproda. 

Ostaje da se vidi hoće li se Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenuti kako bi saznala radi li se o pokušaju prevare ili će ovo ostati još jedan zataškani slučaj korupcije. Ali, ako zaista dođe do tužiteljke Laure Kuvesi, Rumunke koja je u svojoj zemlji poslala mnogobrojne korumpirane sudije i političare u zatvor, susednim Bugarima ne piše se dobro. 

U slučaju da znate za bilo kakav slučaj povezan s prevarom, korupcijom i drugim kaznenim delima koja utiču na finansijske interese EU-a, možete ga prijaviti na ovom linku. 

Dokumentarac novinarke Valije Ačijeve u celosti pogledajte u videu: 


Tagovi

Subvencije Bugarska EU fondovi Prevare Organska proizvodnja Finansiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao