Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada drveta
  • 09.04.2020. 16:30
  • Mačvanski okrug, Loznica

Dok drugi otpuštaju - Milorad Gajić iz Loznice zapošljava

Nedavno je predstavljen i Paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu. Milorad Gajić iz Loznice nada se toj pomoći od države i dodaje da 'i veruje i ne veruje' i to da zbog toga radi kao da neće dobiti nijedan dinar, ali bi najavljene mere pomoći svakako dobro došlo.

Foto: Milorad Gajić
  • 470
  • 17
  • 0

Širenje korona virusa, doveo je poslovanje mnogih firmi u pitanje, pa su, nažalost, mnogi privremeno ili definitivno ostali bez posla, a samim tim i bez primanja. Međutim, ima onih koji su se i zadužili i uzeli kredite kako bi radnici obezbedili egzistenciju i siguran posao. Jedan od njih je vlasnik firme "Jare prom" Milorad Gajić iz okoline Loznice.

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Gajićeva firma bavi se obradom i rezanjem drveta, a do nedavno je jednu njegovu brentu 'vodio' poslodavac iz Italije. Međutim, zbog novonastale situacije, fabrika u Italiji je stala, te on nije mogao više da plaća radnike i od njih 15 otpustio je 10, dok je zadržao svega pet radnika. Kako bi im omogućio siguran posao, privatnik iz Loznice ih je zaposlio kod sebe.

"Ja sam ih primio u moju firmu jer imaju porodice i decu, žive od te plate, ne bi imali od čega da plaćaju račune i da prežive dok ne prođe ovo stanje. Istog dana sam ih prebacio u moju firmu", objašnjava Milorad za Agroklub.

Istog dana sam prebacio otpuštene radnike kod sebe u firmu, kaže Gajić

"Obezbedili su svoju decu, imaju redovne plate, da plate državi obaveze. Mi možemo da odložimo obaveze na neko vreme, ali će to morati da se plati. Ko može da plati obaveze, neka plati sada. Mi smo uzeli kredit od tri miliona dinara i dva miliona dozvoljenog minusa da bismo mogli da zaposlimo te nove ljude."

Izvoz za Italiju, Sloveniju, BiH i Hrvatsku

Drvo za preradu Gajić nabavlja iz Vojvodina i Srbija šuma, a najveći deo iz privatnog sektora. Firma privatnika iz Loznice proizvode nastale preradom drveta najviše izvozi u Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Zbog trenutne situacije u svetu i Evropi, izvoz je usporen, ali se, kaže naš sagovornik, i dalje obavlja.

"Na godišnjem nivou izvezemo robu u vrednosti oko 900.000 evra. Italijan kome sam dao jednu brentu je izvozio oko 500-600 hiljada evra. Za sada teško dobijam kamione, povećali su nam prevozne kamione, do Slovenije je bilo 700 evra, sada traže 1.000 evra", navodi Gajić.

Više kamiona robe mesečno se izveze iz ove firme

Sedam do osam kamiona se izveze mesečno iz ove firme, ali se sada, dodaje Milorad, kamioni duže zadržavaju na granicama zbog, napominje, dnevnica vozača.

"Vozačima se moraju platiti dnevnice, ja ih razumem, a ne ide tako brzo prelaz kao što je nekad išao. Duže se zadržavaju na granici, svi moraju da budu testirani kad ulaze i izlaze iz zemlje. Nema nigde zaustavljanja. Boje se radnici da voze, ali mi smo smanjili cene izvoza da bi samo išlo."

"Za porodičnu firmu ostaće nešto"

Dodaje da mu je sada samo bitno da održi likvidnost firme, da uspe da plati obaveze prema državi i radnike, a on će, kaže, nekako preživeti uz komentar 'mi smo porodična firma, nešto će i za nas ostati'. Sama proizvodnja za sada, kaže Gajić, funkcioniše normalno i bez problema, a primenjuju se sve mere zaštite.

Kako se zaštititi od korona virusa i šta u slučaju pojave simptoma?

"Ljudi imaju maske, rukavice i tako rade. Radna mesta su udaljena jedna od drugih najmanje tri do četiri metra. Moja žena kuva hranu za njih, idu po grupama na doručak i ručak, te na taj način poštujemo sve preporuke", ukazuje on.

Za mala preduzeća oporavak će biti težak?

Ipak, nada se da će ovoj situaciji što pre doći kraj kako bi se i sam izvoz nastavio kao i ranije i nesmetano. Kaže, totalni prekid rada bio bi veoma opasan po opstanak preduzeća.

"Ja se nadam da će se ovo što pre završiti. Samo da ne dođe do totalnog prekida rada, jer bi kod nas tada nastao totalni kolaps, 50 malih preduzeća kao što smo mi teško bi se oporavilo."

Najavljene mere podrške, ali radi 'kao da neće dobiti nijedan dinar'

Nedavno je predstavljen i Paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije korona virusa vredan 5,1 milijardi evra. Taj paket uključuje devet mera od kojih su po dve mere direktna pomoć privatnom sektoru i mere za očuvanje likvidnosti privrede.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je ranije da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi uspeli da prevaziđu trenutnu krizu.

Program mera pomoći agraru: krediti i podrška za mlekare i povrtare

Naš sagovornik se nada toj pomoći od države i dodaje da 'i veruje i ne veruje' i to da zbog toga radi kao da neće dobiti nijedan dinar, ali bi najavljene mere pomoći svakako dobro došlo.


Tagovi

Milorad Gajić Otpuštanje radnika Obrada drveta Jare prom Zapošljavanje radnika Mere Vlade Paket ekonomskih mera Posledice pandemije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.