Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korone
  • 13.03.2020. 13:00

Kako se zaštititi od korona virusa i šta u slučaju pojave simptoma?

Prevencija širenja korona virusa je najvažnija, a ona podrazumijeva nekoliko pravila kojih svi treba da se pridržavamo.

Foto: Depositphotos/romantsubin
  • 4.031
  • 200
  • 0

"Mislili smo da ćemo do 2020. imati leteće automobile, ali ne, sada moramo učiti ljude kako da operu ruke." Ovako zvuči jedan od memova koji ovih dana kruži društvenim mrežama. Sigurni smo da nikoga ne moramo učiti o osnovnoj higijenskoj navici, ali nakon što je proglašena pandemija korona virusa, treba se podsetiti na niz mera zaštite kako bismo zaštitili prvenstveno sebe, a onda i svoje bližnje. 

COVID-19 je zarazna bolest koju uzrokuje novi soj koronavirusa, a pojavio se i otkriven je u Kini krajem 2019. godine. Bolest upućuje barem na jedan od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, kašalj, plitko disanje, a dodatno se mogu pojaviti malaksalost, proliv, umor, bolovi u grlu, bol u mišićima. 

Kako sprečiti širenje virusa?

Od virusa se možete zaštititi prevencijom, a ona podrazumeva: 

  • Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom, obavezno pre i nakon pripremanja hrane, pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon dolaska spolja, nakon čišćenja nosa te uvek kada ruke izgledaju prljavo. U slučaju da niste u mogućnosti da oprete ruke, koristite dezinficijense na bazi alkohola koje treba dobro utrljati u dlanove. 
  • Kada kašljete i kijate, prekrijte usta i nos laktom ili papirnom maramicom koju posle odbacite u kantu za smeće te operite ruke. Pri kašljanju i kijanju okrenite lice od drugih osoba. 
  • Izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju. 
  • Nemojte deliti čaše, šoljice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama. 
  • Izbegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i/iIi plitko disanje. 
  • Izbegavajte rukovanje i održavajte razmak od barem jednog metra u razgovoru. Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem. 
  • Provetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom. 
  • Izbegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja kao i korišćenje javnog prevoza.

Preporuke srpskih zdravstvenih institucija

U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta novog korona virusa (Vuhan, - Kina, Italija, Iran, Republika Koreja) i po potrebi izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u svetu (Kovid-19), i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdaje obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Što ako se pojave simtpomi COVID-19?

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kijanje, bolovi u grlu, povišena telesna temperatura, plitko disanje) tada: 

  • Ostanite kod kuće (ne idite na posao, druge kolektive, veća porodična okupljanja i javna mesta).
  • Javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom lekaru te izbegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savetovao lekar telefonom. 
  • U slučaju hitnosti nazovite 194.

U videu ispod pogledajte preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO):


Tagovi

Korona virus Prevencija Zaštita COVID-19 Simptomi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!