Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 24.04.2020. 10:30

FAO preporuke Srbiji: Više mesta za mlade i bolja primena poljoprivredne politike

Kreiranje politike i njena implementacija moraju biti bolje rukovođeni, a kapaciteti na lokalnom nivou se moraju ojačati s obzirom da jedinicama lokalne samouprave, nedostaje više autonomije i više instrumenata za adekvatno rešavanje specifičnih lokalnih problema.

Foto: Julijana El Omari
  • 101
  • 4
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO objavila je studiju o malim i porodičnim gazdinstvima u Srbiji, u kojoj je analizirala trenutno stanje i dala preporuke za poboljšanje.

Pozadina sprovođenja studije o izazovima, potrebama i ograničenjima malih gazdinstava i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji bila je želja za daljim jačanjem Regionalne inicijative za osnaživanje malih i poljoprivrednih gazdinstava i razvijanjem ka snažnijem programskom pristupu i na regionalnom i nivou države, navodi se na zvaničnom sajtu ove organizacije.

Mali posed, zarada solidna

Ono na čemu se insistira jeste da su zemljišni i stočni resursi koncentrisani na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, ali su nejednako raspoređeni, kako prema veličini gazdinstva, tako i po regionima. Ono što je poražavajuć podatak, jesu karakteristike vlasnika - menadžera poljoprivrednih gazdinstava (prosečna starost, obrazovanje i aktivnost) koje ne doprinose održivom razvoju sektora.

Gazdinstva žena u još gorem položaju, ali zaposlenost na selu veća

Gazdinstvima kojima upravljaju žene u mnogim aspektima su u još gorem položaju.  Žene menadžerke - vlasnice su u proseku starije od muškaraca, manje su aktivne u drugim sekotrima izvan poljoprivrede, manje su obrazovane, pa i manje su zainteresovane da pohađaju kurseve i obuke, navodi se u FAO dokumentu.

Ruralna domaćinstva i stanovništvo izloženi su većem riziku od siromaštva, materijalne deprivacije i socijalne isključenosti, bez obzira na to koja se mera primenjuje. S druge strane, aktivnost i stopa zaposlenosti u ruralnim područjima je veća nego u urbanim područjima, ali su struktura zaposlenosti i zaštita prava radnika nepovoljniji. Radnici u ruralnim područjima češće rade bez formalnih ugovora, nemaju penzijsko ili zdravstveno osiguranje i nemaju pravo na plaćano bolovanje i godišnji odmor.

"Napravite mesta za mlade poljoprivrednike"

FAO preporučuje da se su potrebni novi mehanizmi u pristupu zemljištu i porodičnim resursima koji će ubrzati proces napuštanja - izlaska starijih poljoprivrednika i proces ulaska mladih poljoprivrednika, kao i prenos sredstava mladim poljoprivrednicima.

Zašto nove generacije treba da uzmu u obzir karijeru u poljoprivredi?

Ruralno tržište rada u Srbiji karakteriše intenzivna migracija (izazvana ograničenjima na domaćem tržištu rada) i pretežno neformalno zapošljavanje u poljoprivredi. Uzimajući ovo u obzir, piše FAO, preporučuje se da fokus usredsredi na formalizaciju rada u poljoprivredi kroz promovisanje i podsticanje asocijacija i udruživanja poljoprivrednika, osnaživanje njihovih kapaciteta, primenu novog zakona i pisanih ugovora.

Zatim, preporučuje se stvaranje novih mogućnosti zaposlenja za ruralnu radnu snagu, kroz finansijsku podršku mladima i ženama, kroz finansiranje start-up inicijativa u socijalnom i inovativnom preduzetništvu.

Kreiranje politike i njena implementacija moraju biti bolje rukovođeni

Trebalo bi razviti policentrični, bolje koordinisani i sveobuhvatniji program politike kako bi se odgovorilo na složene i višedimenzionalne izazove sa kojima se suočavaju mala i porodična gazdistva u Srbiji.

Implementacija politike, gde se preporučuje niz intervencija sa ciljem uspostavljanja bolje ravnoteže između mera direktne podrške i mera podrške ruralnom razvoju, odnosno produktivističkih ciljeva i ciljeva usmerenih na isporuku javnih dobara.

Opština Ruma otkupljuje povrće i plasira sindikatima ili deli kao humanitarnu pomoć

Kreiranje politike i njena implementacija moraju biti bolje rukovođeni, a kapaciteti na lokalnom nivou se moraju ojačati s obzirom da jedinicama lokalne samouprave, nedostaje više autonomije i više instrumenata za adekvatno rešavanje specifičnih lokalnih problema.

Detaljnije o ovoj studiji možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

FAO Srbija Mala gazdinstva Porodična gazdinstva Žene u poljoprivredi Mali poljoprivrednici Tržište Poljoprivredna proizvodnja Studija Poljoprivredna politika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB