Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 01.01.2022. 07:30

Francuska predsedava Većem EU: Za kakav agrar se zalaže Makron?

Šta će Francuska uraditi tokom svog mandata? Kako zaštiti domaću poljoprivredu od nelojalne konkurencije?

Foto: Depositphotos/vverve
  • 136
  • 25
  • 0

Nakon slovenačkog predsedavanja, Francuska od danas, 1. januara 2022. godine, prvi put u 14 godina, preuzima predsedavanje Većem Evropske unije koje će trajati do 30. juna.

"Predstojeće predsedavanje imat će za cilj da krene ka moćnoj Evropi u svetu, potpuno suverenoj, slobodnoj da donosi vlastite izbore i sposobnoj da upravlja svojom sudbinom", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na nedavno održanoj konferenciji u Jelisejskoj palati.

On je otkrio pet prioriteta na kojima će Pariz raditi, a to su reforma Šengena, odbrana evropskog socijalnog modela, pomirenje klimatskih ambicija i ekonomskog razvoja, digitalna transformacija kao i vladavina prava "o kojoj se ne može pregovarati".

Poljoprivreda kao strateška oblast

Istakao je da će se predsedavanjem zalagati za jačanje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a nastojaće ih dodatno ojačati u mnogim oblastima, posebno kada je reč o pesticidima, doprinosu agrara dekarbonizaciji i krčenju šuma.

Rekao je da se od domaćih farmera traži da se pridržavaju viših sigurnosnih i ekoloških standarda od svojih stranih konkurenata, a rezultat je da su proizvodi koji ne ispunjavaju pravila EU ipak široko dostupni na evropskim tržištima.

Jačanje standarda je na prvom mestu (Foto: Vedran Stapić)

Zahtevaće da se neevropski poljoprivredni dobavljači pridržavaju istih kriterijuma za sigurnost hrane, kvaliteta i zaštite životne sredine kao i domaći proizvođači, pri čemu vlade članica imaju mogućnost uvođenja "ogledala klauzula" u trgovinske sporazume kako bi prisilile da to urade.

"U nedostatku ovih odredbi Unija neće samo izlagati svoje farmere nelojalnoj konkurenciji, već će to dodatno otežati evropskoj poljoprivredi da ispuni standarde EU. Ujedno su ugroženi potrošači unutar EU jer im se prodaju proizvodi povezani sa destruktivnim i neodrživim poljoprivrednim praksama zabranjenim u Evropi", izjavio je Macron. 

Naglasio je da evropski ekonomski igrači ne mogu biti žrtve napora u borbi protiv klimatskih promena. Najavio je i da će koristi alate za borbu protiv krčenja šuma i zabraniti uvoz proizvoda koji doprinose njihovom uništavanju (uzgoj soje, stočarstvo i drugo).

Postepeno ukidanje pesticida

Potvrdio je želju Francuske da usvoji mere za postepeno ukidanje pesticida i osigura da agrar EU ostane sektor izvrsnosti u celom svetu.

"Uvoz mesa iz zemalja poput Brazila, SAD-a i Kanade redovno krši pravila EU protiv upotrebe hormona rasta, hrane za životinje i nehumanog tretmana i transporta životinja", upozorio je Makron. 

Treba napomenuti da su u oktobru francuski, španski i austrijski ministri poljoprivrede napisali zajednički uvodnik pozivajući EU da promeni svoj pristup i postavi standarde za međunarodnu trgovinu.

Jedan od izazova za francusko predsedavanje EU je uveriti ostale članice da je zahtev Pariza za harmoniziranim standardima koji pokrivaju uvoz poljoprivrednih proizvoda neodvojiv od vodećeg Zelenog dogovora EU, kao i od suštinskog koncepta evropskog suvereniteta.

Makron se zalaže za postepeno ukidanje pesticida (Foto: Depositphotos/mrfotos)

Spominjući trenutni kontekst zdravstvene i klimatske krize u kojem će se održati šestomesečno predsedavanje, Makron je podsetio na ciljeve EU za smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. i postizanje ugljenične neutralnosti do 2050.

Reforma Šengena

Detaljno je opisao i mere za reformu šengenskog prostora, podsticanje odbrane, delovanje u oblasti zapošljavanja, budžetske, kao i digitalne politike.

Rekao je da želi Evropu koja je "sposobna da kontroliše svoje granice" i koja će uvesti reformu šengenskog područja slobodnog kretanja kao deo borbe protiv terorizma.

Zbog problema priliva migranata i drugih otvorenih pitanja insistirao je na važnosti odnosa s afričkim kontinentom i najavio samit EU-Afrika koji će se održati u februaru u Briselu, a Francuska će 10. i 11. marta održati samit oko novog modela rasta i ulaganja.

Na kraju su predstavljene mere u oblasti obrazovanja, s ciljem stvaranja većeg broja univerziteta i razvoja šestomesečne javne službe za osobe mlađe od 25 godina - nadovezujući se na uspeh i dostignuća Erasmus programa.

Treba napomenuti da je Makron odbio da se predstavi kao kandidat za iduće predsedničke izbore u ovoj zemlji.


Tagovi

Francuska Predsedavanje Veće EU Emanuel Makron


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.