Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Brazilska govedina
  • 22.12.2021. 18:00

Obustava prodaje brazilske govedine u evropskim trgovačkim lancima?

Šest trgovačkih lanaca je donelo odluku nakon objave rezultata istraživanja koje je pratilo brazilsku govedinu povezanu sa krčenjem šuma.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 302
  • 97
  • 0

Šest evropskih maloprodajnih grupa, uključujući "Sainsbury's" u Ujedinjenom Kraljevstvu i "Carrefour" u Belgiji prestaće sa prodajom brazilske govedine. Razlog su nova otkrića koja povezuju uzgoj stoke sa krčenjem amazonskih šuma. 

Trgovački lanci doneli su odluku nakon objave rezultata nezavisne istraživačke grupe "Reporter Brasil" i neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu, "Mighty Earth". Oni su pratili brazilsku govedinu koja je povezana sa krčenjem šuma, a njeno se meso, bilo sveže ili prerađeno, prodaje u evropskim trgovinama.  

Reč je o proizvodima čije poreklo vodi od krava uzgajanih na površini nastalom nelegalnom sečom šuma. One su dalje prodate dobavljačima koji su ih dodatno tovili i isporučivali najvećim brazilskim kompanijama za preradu mesa kao što je "JBS", "Marfrig" i "Minerva", a oni u evropske trgovačke lance. 

Kako piše Financial Times, u maloprodaji na našem kontinentu, ovakvo se meso prodaje uglavnom u obliku sušene i usoljene govedine kao i odrezaka

Nema pouzdanih podataka o praćenju?

Do sada su navedene brazilske kompanije obećale da će preduzeti mere kako bi sprečile distribuciju mesa čije poreklo vodi od stoke proizvedene na površinama gde su nekada bile šume koje često nazivamo "plućima Zemlje", ali do sada to nije imalo nikakvog efekta. 

"Ne tolerišemo niti ćemo tolerisati bilo kakvu vrstu nepoštovanja životne sredine, autohtonih zajednica ili brazilskog zakonodavstva", u svom je saopštenju naveo "JBS" nakon što su objavljeni rezultati istraživanja. Ističu da su u trenutku kupovine dokumenti koje su dobili od direktnog dobavljača bili u skladu sa zakonom. 

Bloomberg navodi da su u Minervi izjavili kako indirektni dobavljači koji su navedeni u ovom istraživanju nisu na njihovom spisku i da su farme koje im direktno prodaju stoku čiste. Ali su takođe naveli da pouzdani i dostupni podaci za potpuno praćenje stoke u Brazilu, uključujući indirektne dobavljače, trenutno nisu dostupni.

Pritisak da se obustavi seča šuma posebno je intenziviran prošlog meseca, nakon što je održan klimatski samit COP26 u Glazgovu. Tada se više od 100 država sveta obavezalo da će do kraja 2030. godine biti obustavljena proizvodnja mesa koje vodi poreklo od stoke uzgojene na zemljištu gde su iskrčene prašume i savana.

Kada je reč o uvozu iz Brazila, zemlje članice Evropske unije govedinu i teletinu uvoze upravo iz te zemlje. Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, u prvih deset meseci ove godine EU je uvezla 65.131 tonu što čini 35 odsto ukupnog uvoza te vrste mesa. Vrednost ove trgovine iznosi 300 miliona evra

Pre tri godina, Srbiju je potresla vest da je na naše tržište prokrijumčareno 23 tone mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom koje je stiglo iz Brazila. Međutim, do danas nije bilo zvaničnih potvrda ove informacije.


Tagovi

Brazilska govedina Krčenje šuma Poreklo mesa Praćenje mesa Rezultati istraživanja Reporter Brasil Mighty Earth


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.