Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 12.10.2020. 12:00

Gornji sloj zemljišta nestaje: Koje mere očuvanja mogu da pomognu?

Stručnjaci su otkrili kako se čak 90 odsto konvencionalno obrađenog zemljišta stanjuje, proređuje, a 16 odsto ima produktivni životni vek kraći od 100 godina.

Foto: Julijana El Omari
  • 374
  • 12
  • 0

Gornji sloj zemljišta u celom svetu neprestano se smanjuje što znači da je i manje vremena u kom će ono moći da bude produktivno, rezultati su međunarodne studije koju je sproveo Univerzitet Lankaster u Engleskoj u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta "Chang'an" u Kini i "KU Leuven" u Belgiji.

Istraživanje je sprovedeno u 28 zemalja širom sveta, na 255 lokacija, a obuhvatilo je konvencionalna zemljišta i ona kojima se gazduje tehnikama za njegovo očuvanje.

Erozije ipak manje kod ekoloških

Stručnjaci su otkrili kako se čak 90 odsto konvencionalno obrađenih stanjuje, proređuje, a 16 odsto ima produktivni životni vek kraći od 100 godina. Zabrinjavajuća činjenica je ta da su takva tla raspoređena širom sveta, a ponajviše u Australiji, Kini, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim američkim državama. 

"Svima nama zemljište je izuzetno važno i na njega se oslanjamo iz više razloga, ne samo zbog uzgoja hrane. Puno se priča poslednjih godina kako bi gornji sloj mogao da nestane za 60-tak godina, ali to još uvek nije dokazano“, kaže za EurekAlert glavni autor studije Den Evans.

Sami utvrdite vrstu zemljišta i popravite ga!

Međutim, postoje razlozi za optimizam, tvrde istraživači. Prema podacima, zemljišta kojima se upravljalo strategijama očuvanja obično su imala duži vek, a u nekim slučajevima su ti postupci podstakli povećanje njegovog sloja.

"Samo sedam odsto imalo je vek kraći od 100 godina, a gotovo polovina premašila je 5.000 godina", ističe Evans. 

Najbolji način za njegov spas je, kako tvrde autori studije, pretvaranje obradivog zemljišta u šumu. Takođe, efikasni su i drugi pristupi poput pokrovnog useva, oranja zemljišta uz konture (izohipse), a ne niz padinu, testiranje padine brda i drugi.

"Imamo alat koji može da uspori eroziju, a sada je potrebna akcija promovisanja kako bi ove mere počele da se usvajaju i kako bismo napokon došli do pozitivnih pomaka", poručio je profesor i istraživač Džon Kvinton sa Univerziteta Lankaster.

Zdravlje zemljišta - glavna misija projekta "Horizont Europe 2021."

Zemlja i tlo bitni su za sve procese održavanja života na našoj planeti. Osnova su za hranu koju uzgajamo, kao i za mnoge druge proizvode. Svakodnevna upotreba pesticida i đubriva kao i pojava erozije smanjuju njegovu produktivnost, a upozorenja o gubitku dolaze sa svih strana. 

Kako bi se poboljšalo stanje, Evropska unija je u sklopu projekta Horizont Europe pokrenula misiju pod nazivom Zdravlje zemljišta i hrana. Glavni cilj je podići svest o važnosti ovoga resursa koji nije bitan samo za hranu već i za povećanje bioraznovrsnosti, smanjenja štetnih gasova, regulaciju vode i normalno kretanje hranjivih materija. 

Vojčehovski: EU treba više da radi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

Takođe, u sklopu projekta, Evropska komisija napravila je upitnik kako bi direktno od građana saznala koliko i šta znaju o funkciji zemljišta. 

Anketu možete pronaći i ispuniti ovde


Tagovi

Zemljište Erozija Studija Proređivanje Horizont Europe Produktivnost


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.