Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijen kôd
  • 19.08.2022. 18:00

Haker provalio u operativni sistem John Deere traktora

Ovaj je slučaj brzo privukao pažnju na društvenim mrežama, posebno među farmerima, članovima takozvanog pokreta za Pravo na popravke.

Foto: Depositphotos/Krivosheevv
  • 451
  • 77
  • 0

Australijski haker Sik Kods provalio je operativni sistem na John Deere traktorima. Ovaj kompjuterski stručnjak prošlog vikenda je na najvećem svetskom sajmu hakera, DefConu, u Las Vegasu, uživo demonstrirao svoj rad. 

Kako bi dokazao šta je napravio, integrisao je među hakerima popularnu kompjutersku igru "​​Doom" u operativni sistem i igrao je na upravljačkom terminalu za John Deere traktore. 

Ovaj je slučaj brzo privukao pažnju na društvenim mrežama, posebno među farmerima, članovima takozvanog pokreta za Pravo na popravke, piše Fierceelectronics. Naravno, ima i zabrinutih zbog toga što je sistem proizvodnje hrane zapravo jako ranjiv, krh i nestabilan. 

Preuzeti kontrolu nad opremom

"Sik Kods je razbio John Deere, a ovo je samo početak", tvitao je Kajl Vins, izvršni direktor iFixit-a i zagovornik prava na popravke.

"Ispostavilo se da je celi naš prehrambeni sistem izgrađen na zastarelom Linux i Windows CE hardveru bez sigurnosnih modema."

Vins je kasnije tvitao da je hakiranje prvi korak koji će utrti put poljoprivrednicima da ponovo preuzmu kontrolu nad opremom koju poseduju.

Dakle, u SAD-u, ali i Australiji pa i drugde po svetu poljoprivrednici traže pravo na to da samostalno mogu popraviti svoje poljoprivredne mašine. U tu je svrhu osnovan pokret Right-to-Repair (pravo na popravke, op.a.) koja se bori za mogućnost da vlasnik može sam promeniti filter, očisti izduvnu cev i sve one druge sitne popravke koje može samostalno da urade. 

Nema popravka bez kôda

Kritičari optužuju proizvođače poput JD-a da koriste strogo zaštićen softver kako bi sprečili neovlašćene intervencije u visoko digitalizovanim poljoprivrednim mašinama. Samo ovlašćeni trgovci i radionice mogu da održavaju mašine i popravljaju.

Kako popraviti visoko digitalizovani traktor? (Foto: Depositphotos/stocktributor)

Kao što smo rekli, to znači da sami farmeri ili mehaničari ne uspevaju da obave ni najobičnije popravke ili održavanje jer se određene karakteristike traktora mogu aktivirati ili deaktivirati samo pristupnom kôdu. 

Fendt morao da zaustavi proizvodnju - radnici poslati kući

Ipak, ovo što je napravio haker Sik Kods nije tako jednostavno. Njegovo razbijanje kôda trajalo je mesecima, a čini se da je zahtevalo i intervencije u hardveru

John Deere nije bio dostupan za komentar ali treba reći kako su prošle godine izdali saopštenje da razne tvrdnje o eksploataciji nisu omogućile pristup korisničkim računima, računima trgovaca ili osetljivim ličnim podacima što smatraju najvažnijim u poslovanju. 


Tagovi

Razbijanje koda John Deere Digitalizacija poljoprivrede Right to Repair Sik Kods Popravka traktora


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.