Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina mehanizacije
  • 13.11.2020. 12:00

Internet kupovina polovne mehanizacije: Sve "prevare" i kako ih izbeći?

Dešava se i da, kada pozovemo, prodavac neki nedostatak ne prijavi, kaže da je sve u odličnom stanju, ali kada odemo da vidimo mašinu odmah uvidimo kvarove i grešku. U tom smislu, prevare postoje, navodi poljoprivrednik Aleksandar Jovanović iz Zagorice.

Foto: Julijana El Omari
  • 949
  • 35
  • 0

Za kupovinu polovne poljoprivredne mehanizacije internet je vrlo povoljno mesto, a na raznoraznim sajtovima traktori i ostale mašine mogu se pronaći po veoma atraktivnim cenama. Međutim, koliko je taj način bezbedan za nabavku opreme, na koje prevare se može naići i na šta obavezno treba obratiti pažnju? Kakvi su kupci, a kakvi prodavci?

Iskustva i jednih i drugih su različita. Neki se ne bi ponovo usudili da poruče ili prodaju mašine onlajn putem, dok ima i onih sa pozitivnim pričama. Među tima je i poljoprivrednik Danijel Petrović iz Kušiljeva kod Svilajnca.

Kako prepoznati prevarante na internetu i sigurno trgovati?

"Sve sam do sada nabavio onlajn. Tu su rol presa, balerina, vakumirka i do toga sam dolazio na raznim sajtovima, ali i u fejsbuk grupama. Prvo što gledam jeste da li je ispravno i u dobrom stanju, nisam se susretao sa kvarovima ili bilo kakvim problemima", navodi Petrović.

Važan detaljan opis

Jedan od oglašivača Marko Krantić iz Beograda nedavno je prodao traktor svog dede. Inače, ranije nije trgovao putem interneta, ali kaže da je sada sve dobro prošlo. Opis njegovog oglasa bio je vrlo detaljan što je, smatra, vrlo važno za privlačenje i zadobijanje poverenja kupaca.

"Napisao sam i da je svaka provera i proba dozvoljena jer je bitno da omogućite osobi koja će ga koristiti da se u potpunosti uveri da je sve u redu. S obzirom na to da nisam poznat kao prodavac, a inače zainteresovani gledaju i komentare, ocene što znatno doprinosi odluci da uopšte okrenu broj telefona, izneo sam sve pojedinosti kako bih ostavio i dobar utisak jer se ja prvi susrećem sa nedorečenim i nepotpunim oglasima", napominje Krantić.

Skrivanje grešaka i kvarova - jeste jedna vrsta prevare

Poljoprivrednik Aleksandar Jovanović iz Zagorice kod Topole pet godina je prisutan u onlajn trgovini, prati oglase, domaće i strano tržište i do sada je imao priliku i da prodaje i da kupuje. Lično nije imao neprijatnih situacija, ali nam je ukazao na potencijalne prevare.

"Prvi pokazatelj da nešto nije u redu mogu biti fotografije. Ako ih ima malo ili su napravljene iz daljine, u većini slučajeva to znači da prodavac želi nešto da sakrije, ali tada od njega treba potražiti više njih. Dešava se i da, kada pozovemo, neki nedostatak ne prijavi, kaže da je sve u odličnom stanju, ali kada odemo da vidimo mašinu odmah uvidimo kvarove i grešku. U tom smislu, prevare postoje", navodi Jovanović.

Kako da izaberete pravi traktor?

Iako neki pružaju detaljne informacije u opisu, Jovanović je stava da je bolje napisati osnovne podatke.

"Na primer, ako prodajem plug, napišem kolika je njegova visina, koji je njegov zahvat, osnovno što treba znati. Za traktor, recimo, treba reći koje je marke, model, koliko je kilovata motor, koliko ima konjskih snaga, radnih sati, u kakvom su stanju gume i drugo. Ali, zato postavim dosta fotografija, iz više uglova, i iz daljine i izbliza, sa detaljima. One mogu da pokažu više od reči", navodi Jovanović i dodaje da bi obavezno trebalo istaći ako neki deo nije u funkciji.

Fotografije mogu da prevare

U Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije takođe primećuju da fotografije mogu da 'prevare'.

"Prema informacijama koje dobijamo od servisa firmi uvoznika, vidimo da se dešava da sve lepo izgleda na slici, ali mašina ne bude u potpunosti ispravna. To se, nažalost, konstatuje tek kada ona stigne na adresu poljoprivrednika. Neki odlaze i u Nemačku, Austriju, kupe ga i kada izađu na njivu shvate da nešto ne radi. Često popravka košta koliko i nov i zato je bitno isprobati odmah na licu mesta", napominje generalni sekretar tog udruženja Marko Stojanović.

Povećana kupovina telehendlera - univerzalne poljoprivredne mašine

Ukazuje da prodavci ponekad pokušavaju da prikriju koliki je tačan broj radnih sati, ali da se i to može proveriti uz adekvatne instrumente koji su tome i namenjeni.

Starost i za koje namene je upotrebljen traktor - bitan je faktor

Dodaje da je ponuda na tržištu raznolika, od traktora starih dve do tri godine do onih sa stažom i do 25 godina.

"Mi smo, kao udruženje, apelovali da se takvi uvozi ne dozvoljavaju. Sada su, nažalost, najzastupljeniji turski i indijski traktori. Kvalitet im je niži, stepen opremljenosti se razlikuje, ali bolje je i takav nov nego polovan koji nije spreman za upotrebu", navodi Stojanović.

Da na sajtovima za polovnu mehanizaciju veliki deo zauzimaju oni koji su proizvedeni od 80-ih do 90-ih godina, navodi Jovanović koji je pretežno na takve i nailazio. Savet onima koji ih do sada nisu na ovaj način nabavljali, napominje, jeste da obrate pažnju i na starost i broj radnih sati.

"Pored toga, nikako ne preporučujem one koji su radili u šumi jer su izmučeni, izvučen je maksimum iz njih. Meni je bitno i da traktor ima kabinu, od 75 do 90, mada neki kupuju i do 130 konjskih snaga", ukazuje naš sagovornik.

Nekome bolji naš, nekome strani

Prema njegovoj proceni, cene se kreću od 2.000 do 10-15 hiljada evra u zavisnosti od godine, mesta proizvodnje, stanja.

"Iako sve to utiče, mislim da je kupovina domaćih i stranih podeljena. Neki poljoprivrednici su vezani za našu proizvodnju zbog nabavke delova. Ima ljudi koji su okrenuti onima koji su sa evropskog tržišta. Dosta se kupuju i novi sa indijskog tržišta. Ali oni koji dolaze iz drugih država, moraju imati uredne papire zbog registracije i drugih stvari", navodi Jovanović i dodaje da se oni, koji nabavljaju mehanizaciju u Srbiji, trude da to obave u svom gradu ili okolini zbog lakše reklamacije i potencijalnih promena.

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

Direktor Inter-Agrara Duško Mladenović dodaje da su u Srbiji najtraženiji traktori od 130 konjskih snaga, ali je mišljenja da je kupovina i prodaja polovnih zastala u našoj zemlji, te da u ponudi ima više uvezenih.

"Na primer, kada je Fendt u pitanju, to su višedecenijske mašine, uveze se između 300 i 500 njih, a broj radnih sati je veliki i u proseku je od 10 do 20 hiljada. Svakako, bolje je kupovati ovde nego bilo gde u inostranstvu jer tako, često, 'kupujete mačku u džaku'. Ali, kod nas nisu svi isto očuvani i treba se raspitati, na primer, u selu u kojem kupujete traktor ili u okolini i obavezno lično pogledati", napominje Mladenović.

Iako su dostupni pretežno stariji traktori, naš sagovornik napominje da bi najpoželjnije bilo nabaviti one koji su mlađi od deset godina.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Kupovina putem interneta Danijel Petrović Marko Krantić Aleksandar Jovanović Marko Stojanović Duško Mladenović Polovna mehanizacija Starost traktora Ispravnost traktora


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.