Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamena govedine i pšenice
  • 26.08.2019. 14:00

Interventni otkup pšenice i goveđeg mesa

Vlada Srbije donela je odluku o interventnom otkupu. Sedamnaest kilograma zrna kukuruza otkupljivaće se za kilogram tovne junadi, a kilogram merkantilne pšenice proizvođači će moći da dobiju 1,8 kilograma semenske.

Foto: Depositphotos/slavkosereda
  • 284
  • 13
  • 0

Prema mišljenju stručnjaka iz oblasti agrara, država donosi odluku o menjanju govedine za kukuruz drugi put i zbog toga što je u jednom trenutku Turska zabranila uvoz junetine iz Srbije u svoju zemlju.

Proizvođači će po kilogramu tovne junadi moći da dobiju 17 kilograma merkantilnog kukuruza, dok će kilogram semenske pšenice poljoprivrednici moći da zamene za 1,8 kilograma merkantilne pšenice.

Da li će doći do interventnog otkupa junetine?

Nedimović: Odluka doneta zbog prethodne zabrane izvoza junetine u Tursku

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da je ova odluka doneta drugi put zbog toga što je izvoz junetine u Tursku u jednom periodu bio obustavljen.

Dodao je, da je to država uradila na inicijativu nekoliko udruženja. Rekao je, da je izvoz tog mesa u Tursku ponovo omogućen ističući da država želi, da što pre oslobodi troškova proizvođače troškova do kojih je došlo dok je izvoz bio zabranjen.

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da postoji nezadovoljstvo kod poljoprivrednika i proizvođača zbog proteklog obustavljanja izvoza junetine u Tursku.

"Kod izvoza junadi već duže vreme postoji problem, jer nisu realizovane utvrđene kvote junećeg mesa. Junad su porasla, stvorio se problem, jer ih Turska nije kupila. Ovo je već drugi oglas države, da menja juneće meso za kukuruz. Sigurno je da proizvođači, koji su ušli u proizvodnju junećeg mesa zbog izvoza u Turskoj imaju dozu nezadovoljstva," naveo je Prostran.

Dodao je da cena junetine pada čim junad porastu. Međutim, prema njegovim procenama, cena tog mesa u radnjama ne bi trebalo da opadne.

"Naime, junetina ima visoku cenu, a to je rezultat u govedarstvu. I dalje imamo pad broja goveda, čak i u odnosu na 2018. godinu. Država pokušava da ugovorene aranžmane kompenzuje za ugovorenu razmenu. Bila je povoljna izvozna cena ka Turskoj, ali s obzirom na to da su junad sad porasla, izgubila je na kvalitetu, pa i na ceni“, naveo je Prostran ocenjujući da je junad za izvoz sada već oko 600 kilograma podsećajući da se inače junad za izvoz kreće između 450 i 500 kilograma.

Konačno počeo državni otkup tovljenika

Država želi da stimuliše poljoprivrednike da seju pšenicu

Kada je u pitanju pšenica i odluka države da za 1,8 kilograma merkantilne pšenice dobije kilogram semenske pšenice, Prostran navodi da je to pokušaj države da stimuliše sve poljoprivrednike koji nisu bili zadovoljni tržišnom cenom te žitarice.

"Bilo je dosta najava poljoprivrednika da neće ulaziti više u setvu pšenice. Da im je ekonomski neinteresantna. Pšenicu, međutim, moramo da sejemo," naveo je Prostran.

On je poručio da država sada, na ovaj način, stimuliše tu setvu. "Ovo je jedan od načina. Da se kroz razmenu, ipak, ide do većeg procenta deklarisanog semena," ocenio je Prostran.

Trenutno je u našoj zemlji posejano oko 40 odsto pšenice sa tavana. Procenjuje se da za sada ima dovoljno deklarisane sorte semene pšenice, a da je ova mera države jedna od stimulacija za poljoprivrednike, kako bi se ipak odlučili za setvu pšenice koja uskoro počinje, pišu Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zamena junetine Zamena kukuruza Zemena pšenice Branislav Nedimović Milan Prostran


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.