Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup tovljenika
  • 05.04.2015. 18:00

Konačno počeo državni otkup tovljenika

U više mesta u Vojvodini i Mačvi počeo je interventni otkup tovljenika za potrebe Državnih robnih rezervi. Svinje su otkupljivane u selu Slepčević kod Šapca, Badovincima kod Bogatića, Laćarku kod Sremske Mitrovice, Bačkoj Topoli, kao i u Žablju.

  • 751
  • 21
  • 0

Nakon gotovo dva meseca razgovora sa Udruženjima odgaivača svinja, Vlada Srbije ovlastila je Direkciju za republičke robne rezerve da interventno otkupe višak tovljenika u Srbiji. Direkcija će otkupiti 10 hiljada tovnih svinja po ceni od 170 dinara po kilogramu za prvu klasu, 150 dinara za drugu i 140 dinara za treću klasu.

Osim toga Vlada je dala saglasnost da Direkcija za republičke robne rezerve obavi i naturalnu razmenu i to 15 hiljada tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje. Precizirano je da Republičke robne rezerve razmene 11 kilograma kukuruza za prvu klasu, 10 za drugu i 9 kilograma kukuruza za treću klasu tovnih svinja.

Očekuje se uključivanje većeg broja klanica

Predsednik Unije poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici, Zlatan Đurić, očekuje da se uz klanice Juhor u Jagodini, Alfa promet u Kaću i IM Topola u Bačkoj Topoli, u ceo posao otkupa uključi još najmanje pet klanica, koje su tehnološke pripremljene da preuzmu tovljenike i prerade ih u konzerve.

Radoslav Lukić i Branislav Dangubić

U Žablju, u domaćinstvu Radoslava Lukića, za interventni otkup utovareno je sedamanaest svinja. "Na teritoriji Žablja će biti otkupljeno 500 svinja. Odličan potez države. Uglavnom imam svinje u prvoj klasi. Imam još svinja u tovu, ali ne znam šta će biti sa njima kada se ova akcija završi. Ipak, ne bi ništa bilo od ovoga da nismo protestvovali", zaključuje Lukić.

Lukićev komšija, Aleksandar Urošev je predao 16 tovljenika, ali dugoročno nije optimista kada je reč o tovu svinja. "Akcija je odlična što se tiče cene. Videćemo kada će biti isplata i kako će sve do kraja ići. Dugoročno ne očekujem ništa, pošto je sistem potpuno poremećen. Ne znaju se cene proizvoda ni poluproizvoda, ni približno. I u budućnosti ćemo toviti za svoje potrebe pa ako nešto pretekne, to ću da prodam. U ništa veliko se neću upuštati", kaže Urošev.

Branislav Dangubić u Đurđevu obrađuje 30 hektara zemljišta i ima farmu svinja. On najviše pritužbi ima na klaničare. "Na farmi imam krmače, pa potom i prasad koja kasnije idu u tov. Mesari nas toliko "ogule" da nam ne ostane novca za akumulaciju. Danas sam utovario 13 svinja, a u tovu imam još 180 komada od 50 kila rase jokšir", kaže Dangubić.

Za sve farmere u ovom času najvažnije je da se u otkup uključi što više klanica, kao i da budu poštovana pravila koja je utvrdila Vlada. Oni u ovom poslu vide, posle dugog iščekivanja, priliv novca neophodnog za setvu koja je na pragu.

Ima i primedbi na postupak otkupa

Interventni otkup svinja je pogurao cene naviše tako da je komercijalna cena tovljenika prve klase 140-155 dinara za kilogram. Kupuju klanice koje nisu na listi za interventni otkup. Ali u interventnom otkupu ne ide sve tako glatko. Poljoprivrednici imaju primedbi na postupak otkupa. Naime, iz Robnih rezervi nije dato uputstvo klanicama kojom dinamikom su dužne da obave interventni otkup.

Tako posle 3 - 4 dana od potpisa ugovora pet klanica se nije uključilo u otkup, a neke manje će konzerve proizvoditi uslužno, dok preuzete tovljenike koriste za tekuće potrebe u maloprodajnim objektima. Uz to, u komercijalnom otkupu za tovljenike prve klase nudili su 120 dinara po kilogramu. Ima i drugih primera. Tako su pojedini klaničari u severnoj Bačkoj farmerima zapretili da više neće imati komercijalni otkup ako daju tovljenike Robnim rezervama.

Na drugoj strani, pojedini farmeri su pokušali da ponderišu prosečnu težinu utovara sa ubacivanjem težih među lakše svinje, što nije uobičajeno kada se svinje plaćaju po klasama.

Unija poljoprivrednika, koja je da bi otkup krenuo, preuzela koordinaciju, upozorila je Robne rezerve da se sa ovakvom dinamikom utovara, prvi ciklus otkupa za novac - 10.000 tovljenika, neće završiti ni za mesec dana, a do tada će svinje prerasti prvu klasu. U drugom ciklusu otkupa farmeri će za 15.000 tovljenika dobiti merkantilni kukuruz.

Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice je zapretila da, ako klanice za polovinu ugovorenog vremena ne preuzmu polovinu tovljenika, oni će predložiti da se ceo posao preusmeri na najprofesionalnije klanice. Od klaničara je do sada najaktivniji Juhor iz Jagodine koji je svinje preuzimao u Badovincima, Klenju, Dublju, Laćarku i Kuzminu.


Foto prilog


Tagovi

Interventni otkup Tovljenici Unija poljoprivrednih proizvođača Vlada Srbije Udruženje odgaivača svinja Republičke robne rezerve Merkantilni kukuruz Zlatan Đurić Radoslav Lukić Aleksandar Urošev Juhor IM Topola Alfa promet Branislav Dangubić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."