Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 10.12.2019. 18:00

Isplati li se posao pastira?!

Zarada pojedinih pastira u Srbiji je više nego skromna, a za taj posao gotovo i da nema zainteresovanih.

Foto: Bigstockphoto/StudioDin
  • 311
  • 11
  • 0

Svako selo u Vojvodini se ranijih godina bavilo stočarstvom, a obično su stada čuvali pastiri koji su od tog posla nekada lepo živeli. Da se vremena menjaju, te da je zainteresovanih za tu vrstu posla sve manje, a zarada više nego skromna potvrđuje Husein Ljutić.

Stočari na mukama - čobana nema, čak se i tuku za njih

Plata pastira: 25.000 dinara

Skoro deset godina Husein iz Čoke živi od pastirskog posla jer je njegov život, kako kaže, štap u ruke, torba na leđa i put pod noge - i tako iz dana u dan, iz godine u godinu, iz sela u selo.

U proseku čuva do 300 krava, plaćen je do 25.000 dinara. Radi leti od pet do ponoći. Pastirski život je veli naporan. Svi kaže on, misle da je taj posao lak, ali on tvrdi drugačije. 

"Po magli, po suncu, po kiši, po snegu, po vetru. Svaki dan mora da radiš, stoka mora da jede, a mi moramo da izađemo," kaže Ljutić.

Nekada na hiljade grla ovaca i krava, a sada nekoliko stotina

Na pašnjacima gde se Ljutić godinama bavi pastirskim poslom u blizini Tomaševca paslo je na hiljade grla ovaca i krava, danas ih je znatno manje. Ipak, postoje mladi koji žele da nastave tradiciju svojih predaka. Jedna od njih je i Perica Lalić koji ima stado od tri stotine ovaca. Sam ih čuva jer je odlučio da to bude njegov životni poziv, mada kaže zarade u ovom poslu nema.

Nenad Bogdanović iz Tomaševca navodi da je iz očevih i komšijskih priča, rodbine i prijatelja zaključio da je ranije u tom kraju bilo i po pet-šest hiljada ovaca. Sada ih ima kaže pet, šest stotina. "Ja ne znam zbog čega je to tako, ali kada bi država stvarno htela da pomogne, onako kako pričaju na televiziji, a ne kako je u stvarnosti verujem da bi mogao ponovo da se poveća broj krava i ovaca," kaže Bogdanović za RTS

Prema nekim grubim procenama, samo u Srbiji nedostaje oko 300 čuvara stoke, a polovina od tog broja, dakle oko 150 smatra se gorućim nedostatkom. Ovaj problem traje decenijama, samo što je poslednjih godina kulminirao.

Recimo, stočari rumunske nacionalnosti iz južnog Banata ranije su angažovali čobane iz Moldavije, kada je u toj bivšoj sovjetskoj republici vladalo veliko siromaštvo i nesigurnost. U međuvremenu je i Rumunija ušla u Evropsku uniju, odliv stanovništva je velik, pa i tu postoji manjak radne snage.

Subvencije za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara po kravi

Iz Ministarstva za poljoprivredu stižu obećanja da će, na inicijativu banatskih stočara, već naredne godine subvencije za proizvodnju teladi biti povećane sa 25.000 na 40.000 dinara po kravi, u pripremi je i subvencionisani kredit, a po izmenjenom pravilniku mogu da konkurišu svi članovi gazdinstva.

Sledeće godine veće subvencije za stočare, vinare i organsku proizvodnju

Naime predlogom budžeta za 2020. godinu, srpskom agraru namenjene su približno 52 milijarde dinara, kao što je već najavljivano. Obavezan iznos za subvencije neće biti manji od 35,6 milijardi dinara, što je 900 miliona dinara više nego ove godine.


Izvori

RTS


Tagovi

Pastir Stočarstvo Pastirski život Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Husein Ljutić Nenad Bogdanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.