Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 13.11.2019. 08:00

Sledeće godine veće subvencije za stočare, vinare i organsku proizvodnju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najavio je da se očekuju dva do tri puta veće subvencije za organske proizvođače i za vinare, a da će stočari moći da računaju na povećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi.

Foto: Depositphotos/xtrekx
  • 4.351
  • 214
  • 0

Predlogom budžeta za 2020. godinu, srpskom agraru namenjene su približno 52 milijarde dinara, kao što je već najavljivano. Obavezan iznos za subvencije neće biti manji od 35,6 milijardi dinara, što je 900 miliona dinara više nego ove godine.

Ministar poljoprivede Branislav Nedimović je rekao da se iz subvencija ne isključuje niko ko je već imao to pravo, a da se uvode posebne mere podrške za mlade poljoprivrednike, vinare, za organsku proizvodnju...

Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se, ako sve bude usvojeno, očekuju dva do tri puta veće subvencije za organske proizvođače i za vinare.

Proizvođači tovne junadi: U pripremi žig "srpska junetina"

Subvencija za krave za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara

Istakao je značaj stočarstva i naveo da je u Srbiji veoma malo genetskog potencijala, pa je kaže potrebno više teladi. Na inicijativu banatskih stočara, se uvodi i povećan iznos subvencija za krave, za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara, a priprema se i subvencionisani kredit za njih.

Odziv mladih je kaže veoma dobar, a izmenjen je pravilnik i mogu da konkurišu svi koji su članovi gazdinstava.

Zakon o regulisanju cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda je kaže u pripremi, a očekuje da će biti usvojen sledeće godine. Kako je istakao, važno je da se zna ko može da otkupljuje poljoprivredne proizvode.

Takođe, Nedimović je rekao da se očekuje sistem očekivanih cena za 20 najtraženijih poljoprivrednih proizvoda, što smatra ozbiljnim napretkom. Kaže da će se već u januaru izaći sa očekivanim cenama.

Budžet Srbije: Za poljoprivredu 40,5 milijardi dinara subvencija

Od 2016. do 2020. godine za 45 odsto povećan budžet za poljoprivedu

Rekao je i da očekuje dobre vesti kada je reč o "Budimci" i da bi bio najzadovoljniji kada bi to bio ozbiljan investitor koji bi okupio voćare iz tog kraja. Prema njegovim saznanjima, zasad ima tri zainteresovana investitora.

Govoreći o najavljenom nacionalnom investicionom planu, kaže da je poljoprivreda inkorporirana u njega i da će sve biti uloženo u investicije koje bi trebalo da povećaju konkurentnost domaćih poljoprivrednika.

Ističe da je, od 2016. do 2020. godine za 45 odsto povećan budžet za poljoprivedu, za subvencije.


Izvori

RTS


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Organska proizvodnja Stočarstvo Vinogradarstvo Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃