Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 12.11.2019. 10:00

Proizvođači tovne junadi: U pripremi žig "srpska junetina"

Udruženje "Agroprofit", koje okuplja najveći broj proizvođača tovne junadi, planira da uvede standard "srpska junetina". To je kažu jedini način da se domaći proizvođači kvalitetom izbore sa niskim cenama na tržištu.

Foto: Vedran Stapić
  • 321
  • 33
  • 0

Jedini način da se domaći proizvođači kvalitetom izbore sa niskim cenama na tržištu, je kako kažu u Udruženju "Agroprofit", koje okuplja najveći broj proizvođača tovne junadi, da se uvede standard "srpska junetina".

Neki od uslova za dobijanje ovog žiga biće da u ishrani životinja ne može da bude upotrebljena GM soja, da meso može da bude proizvedeno samo od domaćeg teleta i da bude uzgajano slobodno.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nedavno izjavio da na podršku iz nacionalne kase u 2020. godini mogu da računaju na prvom mestu poljoprivrednici koji se bave tovnim govedarstvom. Naime, Srbija je sa Kinom dogovorila izvoz 4.000 tona junetine do kraja godine, nakon sporazuma sa Turskom o izvozu 5.000 tona junećeg mesa, ali se na početak realizacije izvoza na tursko tržište još čeka.

Meso iz Srbije uskoro i na turskim trpezama

Godišnje u Srbiji svega 400.000 teladi

Međutim, kako kaže agrarni analitičar Čedomir Keco, Srbija svake godine ima pad broja priplodnih krava,. Kaže da je država, kao jedina u regionu, izdvojila za proizvođače 20.000 dinara za svaku kravu. Računalo se, kada je ova mera uvođena, da ćemo imati najmanje 80.000 grla, ali Keco kaže da smo trenutno tek na polovini tog broja za podsticaje. Po njegovom mišljenju, to može da znači dve stvari: ili da se proizvođači ne prijavljuju ili da krava nema.

"Stanje je takvo da i pored subvencija imamo manje krava nego ranije. Svega oko 400.000 teladi godišnje. Ali sa druge strane, što je apsurd, imamo višak proizvedene tovne junadi," ističe Keco i dodaje da je činjenica da se kod nas ova vrsta mesa malo troši.

Naime, kako pojašnjava na domaćem tržištu proda se svega 96.000 prerađene junadi. Ali i pored manjka u proizvodnji uvek imamo višak u ponudi za izvoz: između 120.000 i 150.000 junadi. "Kada se tome još doda uvoz junećeg mesa, jasno je da je domaća proizvodnja u problemima," kaže on, a prenosi Politika. 

Keco: Cena od 2,5 evra više nije realna

Udruženje "Agroprofit" predložilo je ministarstvu poljoprivrede da se, ukoliko je moguće, godišnji aranžman za Kinu poveća na 200.000 junadi, ali prerađenih u meso. Kako ističe, "za proizvođače je to jedini izlaz".

Turska, kako kaže Keco ipak nije naša šansa. Oni imaju svoje juneće meso. A iz Argentine i nekih evropskih zemalja uvoze jeftiniju govedinu, posebno u turističkoj sezoni, da bi povećali zaradu. Iako je meso iz Srbije kvalitetnije, kaže Keco, domaći proizvođači koji žele da ga izvoze moraju da se prilagode tržišnim prilikama, odnosno da proizvodnju junećeg mesa podese na cenu od dva do najviše 2,15 evra po kilogramu. Kako kaže, to mora da bude cilj proizvode i prodaje. "Cena od 2,5 evra više nije realna," kaže Keco.

Razmena do 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

U EU za održavanje pašnjaka podsticaji do 400 evra po hektaru

Najbrojnije domaće udruženje predložilo je, između ostalog i veće podsticaje za proizvođače koji uvoze kvalitetna priplodna grla. Keco kaže da tovno govedarstvo u regionu i Evropi opstaje, jer se mnoge države ozbiljno bave ovim sektorom.

Tovno govedarstvo po njegovim rečima kod nas nije u sistemu selekcije. Svi su shvatili da moraju da imaju kvalitetne tovne rase. Većina zemalja rešila je pitanje korišćenja pašnjaka, jer su oni najveća sigurnost za jeftino govedarstvo.

"U EU se za održavanje pašnjaka dobijaju podsticaji od 100 do 400 evra po hektaru. Kod nas se oni prepuštaju za oranice i daju ratarima i s time se mora prekinuti. Samo u Vojvodini ima 110.000 hektara pašnjaka i oni treba da budu dati na korišćenje stočarima. Smatramo da oni ne mogu biti predmet licitacije. Onda će to zaista biti održivo stočarstvo u prirodnim uslovima," kaže Čedomir Keco.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Politika


Tagovi

Govedarstvo Uzgoj junadi Prodaja junadi Izvoz junadi Agroprofit Branislav Nedimović Čedomir Keco


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić