Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 17.01.2018. 08:00

Meso iz Srbije uskoro i na turskim trpezama

Ministar Rasim Ljajić smatra da je ovo idealan trenutak da se iskoristi šansa da naši klaničari budu spremni za ovaj posao s obzirom na kulturološke, verske specifičnosti. U tim klanicama mogu da se kolju samo goveda, ali ne i svinje, niti konji.

Foto: Jordan M / Flickr
  • 2.477
  • 124
  • 0

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Turske, našu zemlju očekuje siguran rast, naročito se to odnosi na izvoz, zato što će krajem januara u Ankari biti potpisan Sporazum o podsticaju i zaštiti investicija i dolasku novih ulagača. Kako prenosi RTS, uz ostalo to znači i bescarinski izvoz 5.000 tona mesa u Tursku. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacica Rasim Ljajić je, tokom boravka, u Bursi razgovarao sa turskim zvaničnikom Hakanom Čavušogluom o ozbiljnom ekonomskom izazovu za koji se Srbija sprema.

Proizvođači zainteresovani za ulazak u posao

Prve količine mesa će na tursko tržište otići iz pogona najveće zlatiborske klanice, pa direktorka Industrije mesa "Zlatibor" Dobrila Nikolić ističe da su pripreme za otkup u završnoj fazi. Prema njenim rečima, ta klanica ima kapacitet da obradi 120 grla junadi dnevno, a kada je reč proizvođačima junadi u tom regionu, oni su vrlo zainteresovani da krenu u proizvodnju jer im je otkup ovaj potpuno siguran.

Specijalizovati klanice samo za proizvodnju goveđeg mesa

Inače, naša zemlja godišnje se proizvede oko 80.000 tona mesa, a možemo i više jer je tražnja velika. Izvozna vrata turskog tržišta će i formalno biti otvorena kada se parafira sporazum i potvrde ga parlamenti obe zemlje. Ministar Rasim Ljajić smatra da je idealan trenutak da se iskoristi šansa da naši klaničari budu spremni za ovaj posao s obzirom na kulturološke, verske specifičnosti. U tim klanicama mogu da se kolju samo goveda, ali ne i svinje, niti konji.

Razvojni potencijali postoje, a investicije?

Stočari sa Peštera napominju da bi im značilo da otkupna stanica bude što bliža. Direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede Esad Hodžić objašnjava da na Pešterskoj visoravni ima oko 28.000 grla goveda, od čega su oko 20.000 muzne krave. On dodaje da potencijal za proizvodnju junećeg mesa itekako postoji, ali u njega treba investirati. Individualni proizvođač Mihailo Tripković kaže da su grla koja on i njegove kolege isporučuju klanicama teška od 700 do 750 kilograma da bi na toj razlici stočari nešto i zaradili jer su ranije isporučivali goveda težine između 500-550 kilograma.

Ljajić: Država napravila najvažniji korak stvorivši povoljne uslove

Nije nepoznanica da je srpska govedina i do sada isporučivana na tržište Turske, ali je to išlo preko Bosne i Hercegovine. Kako tvrdi ministar Rasim Ljajić, direktna prodaja mogla bi da izmeni sliku našeg izvoza. On dodaje da je država napravila najvažniji korak, stvorivši mogućnost da pod povoljnim uslovima naši proizvođači mogu da izvezu meso na jedno veliko tržište od oko 80 miliona ljudi. Ljajić napominje da Srbija od 8.700 tona bebi bifa, koliko možemo u zemlje Evropske unije bez carina, uspevamo da izvezemo samo 488 tona, pa naglašava da on ne bih voleo da se takva situacija ponovi i sa Turskom.

Nemamo dovoljno govedine za kinesko tržište

Srpsku govedinu, osim EU i Turske rado bi želeli da na svom tržištu vide i Kinezi. Međutim, veliki problem je to ne možemo da proizvedemo dovoljnu količinu. U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da se intenzivno radi na podsticajima za stočarsku proizvodnju, dodajući da je u pripremi Uredba o podsticajima za proizvodnju koji su prošle godine bili do 25.000 dinara po grlu.

Foto: Jordan M / Flickr


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Meso Izvoz Srbija Turska Goveđe meso Junetina Ministarstvo trgovine Ministarstvo poljoprivrede Stočarstvo Govedarstvo Rasim Ljajić Agroklub Dobrila Nikolić Mihailo Tripković Hakan Čavušoglu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.