Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne razmene
  • 12.09.2019. 14:00

Razmena do 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

Tovna junad moći će da se razmeni za 17.000 tona merkantilnog kukuruza. Tu odluku donela je država, a javni poziv za prikupljanje zahteva za tu razmenu objavila je Republička direkcija za robne rezerve.

Foto: Agroklub
  • 211
  • 9
  • 0

Proizvođači nisu bili zadovoljni zbog obustavljanja izvoza junetine za Tursku od početka ove godine, pa je Republička direkcija za robne rezerve objavila javni poziv za prikupljanje zahteva za razmenu 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad. Još uvek se ne zna kada bi to meso ponovo moglo da počne da se izvozi u Tursku.

Razmena merkantilnog kukuruza za tovnu stoku

Razmena važi za registrovane poljoprivredne proizvođače

Naturalna razmena odnosi se na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, registrovana poljoprivredna gazdinstva u koja ulaze i fizička i pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici koji imaju proizvodnju tovne junadi.

Proizvođači će za tovnu junad moći da dobiju 17.000 tona merkantilnog kukuruza, a taj paritet utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodi se u tekstu javnog poziva.  

Junad koja se razmenjuje za merkantilni kukuruz mora da bude težine najmanje 400 kilograma, a uslov za prijavljivanje za ovaj javni poziv je i da proizvođač ima najmanje pet grla. Kvalitet tovne junadi mora da bude u skladu sa odredbama Propisa o kvalietu goveda i ovaca za klanje i tov.

Čim proizvođači isporuče junad, moći će da dobiju kukuruz. Klanice u koje se može isporučiti junetina su Industrija mesa "Matijević", "Alf promet" iz Kaća, "Zmajevac" iz Iriga i "Turković" iz Sjenice. Međutim, prema dopunama i izmenama tog javnog poziva, u listu klanica koje će prerađivati junetinu po ovoj razmeni, uvrštene su i Klanica "Divci" iz Divaca i Mesna industrija "Kosanović" iz Martinaca. Te klanice prerađivaće meso po nalogu Direkcije za robne rezerve. Proizvođači će morati sami da plate troškove transporta i junadi i kukuruza.

Interventni otkup pšenice i goveđeg mesa

Prednost će imati proizvođači sa većim stočnim fondom

Prednost u dobijanju prava na razmenu junadi za kukuruz imaće proizvođači koji imaju veći stočni fond. U razmatranje neće ulaziti zahtevi proizvođača sa kojima je direkcija u sporu ili su u blokadi u ovoj godini, takođe ni oni koji imaju neizmirene obaveze i dug prema direkciji ili nisu dostavili sredstva obezbeđenja po različitim ugovornim obavezama, prenosi Politika.

Udruženje "Agroprofit" iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača i tovljača tovnih rasa, uputilo je Direkciji za robne rezerve predlog za izmenu nekih od uslova javnog poziva.

U predlogu se navodi da u pozivu treba navesti obavezu da će junad biti razmenjena za kukuruz iz prošlogodišnjeg, a ne ovogodišnjeg roda. Takođe, u tom predlogu stoji i da je za proizvođače sporno i to što troškove transporta moraju da snose sami proizvođači, a ne klanice. U Udruženju "Agroprofit" smatraju i da treba omogućiti proizvođačima da, preuzeti kukuruz, dalje mogu da prodaju što je sada zabranjeno.

Javni poziv nalazi se ispod teksta 

Rok za prijavu je 13. septembar, a za realizaciju razmene 30. septembar. U Udruženju "Agroprofit" smatraju da je taj rok kratak.

"Smatramo da je rok za realizaciju robne razmene i slanje prijava kratak i da ga treba produžiti. Iz javnog poziva potrebno je isključiti sve suvišne potvrde i uverenja koje već postoje u bazi podataka Uprave za veterinu i Trezora," navodi se u saopštenju tog udruženja.

U saopštenju "Agroprofita" navodi se i da nije korektno to što prednost, u dobijanju prava na razmenu junadi za kukuruz, imaju proizvođači sa većim stočnim fondom jer je, kako navode, prosečna veličina tovilišta junadi u Srbiji šest grla. Članovi ovog udruženja trenutno na raspolaganju imaju 2.600 utovljenih junadi.


Dokumenti


Izvori

Politika


Tagovi

Razmena junadi za kukuruz Republička direkcija za robne rezerve Udruženje Agroprofit


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.