• Pametna poljoprivreda
  • 15.04.2019. 18:00

Kako unaprediti analizu zemljišta putem upotrebe drona

Savremeno, tehnološko rešenje omogućavalo bi konstantno, svakodnevno upravljanje i praćenje stanja useva kroz prikupljanje i analizu podataka na terenu. Ovo predstavlja novitet u odnosu na konvencionalne, klasične metode.

Foto: Depositphoto/zolnierek
  • 69
  • 3
  • 0

Novo rešenje za tzv pametnu poljoprivredu (Smart Agriculture Solution) najavila je kompanija Soni Elektroniks (Sony Eletctronics) koja je inače američki ogranak japanskog giganta Soni, navodi TangoSix

Primenom multispektralnog senzora, koji je ugrađen u dron, kao i posebnog softvera za analizu slike, pokrenuto je novo rešenje za tzv pametnu analitiku poljoprivrednog zemljišta, kako navode u ovoj kompaniji. 

Savremeno, tehnološko rešenje omogućavalo bi konstantno, svakodnevno upravljanje i praćenje stanja useva kroz prikupljanje i analizu podataka na terenu. Ovo predstavlja novitet u odnosu na konvencionalne, klasične metode. Za funkcionisanje ovog drona, nije potrebna nikakva konekcija ili umrežavanje sa nekim drugim uređajima.

"AgroSens" za napredniju poljoprivredu

Novi Sonijev dron, tzv. Smart Agriculture Solution koristi tehniku spajanja više fotografija u jednu. Senzor, koji je u osnovi drona,  sastoji se od dualne senzorske kamere, kao i od preciznog senzora koji ima lokacijsku funkciju. Kamerom se omogućuje tzv. NDVI, odnosno, indeks kojim se označavaju bilo kakve razlike u vegetacionom periodu useva (normalized difference vegetation index ). Analizirano područje označeno je bojom (RGB).

Jedinstveni algoritam omogućava precizne informacije

Pomoću ovog, tzv geolokacijskog senzora, tokom svakog leta dobijaju se vrlo precizne informacije o geografskoj širini, dužini, visini i položaju. Svi ovi podaci lako su dostupni, zahvaljujući Sonijevom algoritmu, koji u realnom vremenu sinhronizuje geopodatke (podaci direktno sa terena, odnosno, zemljišta) sa svakom novom slikom.

Na ovaj način, korisnici mogu brzo da učitaju, ali i da podele svoje GPS koordinate i generišu precizne mape pomoću softvera koji brzo analizira stanje u polju (Fast Field Analyzer) korišćenjem isključivo geolokacijskih podataka.

Zahvaljujući ovim mapama, dobija se detaljan pregled celokupnog zemljišta, a poljoprivredni proizvođači mogu bolje da sagledaju stanje useva, prebacivanjem sa NDVI na RGB prikaz (prikaz u boji) i na taj način dobiće bolji uvid na kojim područjima je neophodno da se više angažuju.

Tehnika spojenih fotografija, značajno smanjuje njihovo preklapanje

Zahvaljujući softveru koji se nalazi unutar drona, preklapanje fotgrafija smanjeno je na 20% u odnosnu na dosadašnjih, standardnih 80%. Ovim se dobija na uštedi vremena jer je omogućeno brzo snimanje velikih površina.

Iz kompanije ističu da dron, sa svojim ugrađenim senzorima, ima kapacitet da pokrije površinu od maksimalno 65 hektara ili 160 jutara. Pri tom, ima mogućnost da prikuplja između 300 i 400 fotografija. Bitno je napomenuti da se svi ovi procesi mogu odvijati i bez internet konekcije pa korisnici mogu odmah na licu mesta preduzimati odgovarajuće akcije, u skladu sa podacima koje dobiju. Ovo donosi uštedu i u vremenu, ali i smanjuje troškove procesa proizvodnje. 

Dron odgovorio zahtevima tržišta

Prilikom izrade ovog rešenja, kompanija je sprovela i brojna istraživanja u cilju razumevanja zahteva tržišta. Jedan od partnera, učesnika istraživanja, bila je i vodeća poljoprivredna kompanija Singenta (Syngenta), koja je ovo rešenje uvrstila u svoju široku digitalno poljoprivrednu uslugu.

Cilj ove saradnje je osigurati kompatibilnost između novog digitalnog rešenja i Singentinog softvera za satelitsko snimanje radi obezbeđivanja benefita za krajnje korisnike. 

Kako navode iz Soni Elektroniksa, nova tehnologija ove kompanije veoma je jednostavna za rukovanje i omogućava primenu u različitim vremenskim uslovima.


Izvori

TangoSix


Tagovi

Nove tehnologije Pametna poljoprivreda Upravljanje dronom Senzori Poljoprivredno zemljište


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje lepotice - jagodice bobice
#mojepovrće