Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna platforma AgroSens
  • 02.10.2017. 16:00

"AgroSens" za napredniju poljoprivredu

Digitalna platforma "AgroSens" sastoji se iz "AgroSens" veb aplikacije namenjene za rad na računaru i "AgroSens" android aplikacije, koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat u poljoprivredi.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.140
  • 130
  • 0

Centar digitalne poljoprivrede Srbije otvoren je na Institutu "BioSens" u Novom Sadu. Tom prilikom puštena je u rad i digitalna platforma "AgroSens", čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Ona se sastoji iz "AgroSens" veb aplikacije namenjene za rad na računaru i "AgroSens" android aplikacije, koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat u poljoprivredi.

Platforma "AgroSens" ima praktičnu primenu:

  • satelitsko praćenje stanja useva;
  • lokalizovane meteo podatke;
  • digitalizovane podatke o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta;
  • arhiviranje poslova na gazdinstvu i druge.

Direktor "BioSensa" Vladimir Crnojević kaže da će, osim poljoprivrednika, i državne institucije imati koristi od baze koju će podacima puniti sami poljoprivrednici:

"Ovo je razvijeno za proizvođače, ali prilagodićemo aplikaciju za državnu upravu, savetodavne službe, osiguravajuće kuće ali da ne zaboravimo i istraživače. Na osnovu podataka koje dobijemo mi ćemo razviti nove servise za poljoprivredu budućnosti".

Uskoro i digitalna farma?

Centar je otvorila premijerka Ana Brnabić. Ona je za istraživače "BioSensa", koji su pobedili na najznačajnijem projektu Evropske unije za istraživanje i razvoj "Horajzon 2020", rekla da su evropski prvaci:

"Zahvaljujući njima će Novi Sad, Vojvodina i Srbija biti evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu za 21. vek. Zahvaljujući 'Biosensu' mi ćemo biti prva zemlja, koja nije članica Evropske unije, a koja će moći da koristi satelitske podatke. Nadam se da ćemo uskoro napraviti i prvo ogledno dobro - digitalnu farmu gde ćemo moći da pokažemo koji su benefiti digitalizacije u poljoprivredi".

Premijerka Brnabić smatra da će Srbija biti evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu za 21. vek

Veća produktivnost

Besplatna aplikacija "Agrosens" pomoći će poljoprivrednicima da budu produktivniji, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović:

"Ovo će doprineti efikasnosti, većim prinosima, boljem kvalitetu koje poljoprivreda mora da nosi u budućnosti. Sve službe države moraju da budu uključene u ovaj sistem".

Osim postojećih funkcionalnosti, digitalna platforma "AgroSens" biće redovno proširivana dodatnim servisima namenjenim poljoprivrednicima. Centar digitalne poljoprivrede Srbije primer je praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije radi povećanja konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Šta je još potrebno?

30 novinarskih ekipa ostalo je bez odgovora u kojim segmentima je novi softver napredniji od postojećih, koji se u poslednjih deset godina koriste u Evropi, sem toga da je u osnovnoj verziji - besplatan. Sugerisali su da je potrebno dovesti u red katastar, kao i da je delatnosti oko arhiviranja podataka potrebno zakonski uokviriti. Dodali su i da je vođenje knjige polja jedini način sledljivosti proizvodnje, potrošnje mineralnih đubriva, upotrebe pesticida i drugog.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

BioSens AgroSens Vladimir Crnojević Čedomir Keco Nenad Sekanić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."