Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna zaštita
  • 04.03.2023. 07:30

Kako uspešno obaviti prolećnu zaštitu u voćarstvu i ratarstvu?

Vremenske prilike, pritisak, tip dizni, brzina rada, mešanje sredstava u velikoj meri deluju na krajnji rezultat tretiranja biljaka. Na šta paziti?

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 278
  • 51
  • 0

Proleće je vreme kada obavljamo zaštitu biljaka, a uspeh zavisi od mnogo faktora. Na naš posao delovaće vremenske prilike, brzina kretanja, tip dizni i još mnogo drugih stvari. Možemo pojedinačno raditi prihranu, zaštitu od bolesti, suzbijanje štetnih insekata i drugih organizama, dodavati biostimulatore i primeniti druga sredstva. Drugi način je da koristimo mešavine pesticida.

Sve ima svoje prednosti i mane.

Tretmane treba izbegavati u periodu cvetanja kako bi se izbeglo trovanje pčela i drugih oprašivača. Izuzetak su fungicidi protiv pojave monilije.

Vremenske prilike diktiraju tempo radova

Izvođenje radova je pod direktnim uticajem vremenskih prilika, posebno temperature i vlage. Najranije kreću s vegetacijom koštičave voćne vrste (šljiva, trešnja, višnja, breskva, kajsija) i njih treba prve zaštititi. Temperature su još uvek niske i treba obratiti pažnju šta piše na deklaraciji preparata kojeg želimo koristiti. Pojedini se mogu primeniti kada je temperatura iznad 15º, dok druga deluju i na 5ºC. Jabučaste voćne vrste (jabuka, kruška, dunja) kreću s vegetacijom nešto kasnije, kada su uslovi povoljniji.

Zaštita vinove loze: Kako izračunati dozu i koncentraciju preparata?

Primena pesticida se obavlja pre i posle cvetanja. Najčešće se rade tretmani zaštite od infekcije pegavosti, rupičavosti lišća, pepelnice, zaštita od lisnih ušiju i drugih insekata. Posle jedne do dve nedelje obavlja se drugo tretiranje.

Suvišna vlaga može umanjiti i potpuno neutralisati efekte pesticida. Potrebno je izbegavati radove kada je površina biljaka mokra. Sačekajte da padavine prođu i osuši se površina biljaka kako bi se ostvario bolji kontakt. Izbegavati primenu ako je u vremenskoj prognozi najavljena kiša. Dovoljna su dva dana da kiša ispere sredstvo koje smo naneli.

Brzina kretanja prskalice, tip dizni, pritisak deluju na količinu rastvora koja dospe na biljku i na veličinu kapi. Najbolje je kada mlaz stvara maglu koja sa svih strana oblaže biljku, stablo, grane, listove. Izbor dizni je ograničen pritiskom koji se kreće od 1,5 do četiri bara.

Kako pripremiti i očistiti prskalicu za proleće?

Brzina kretanja mašine uslovljena je terenom, stanjem površine zemljišta (da li je prevlažno ili suvo), veličinom biljaka. Potrebno je uskladiti pritisak i brzinu.

Smanjiti troškove

Kako bi se smanjili troškovi i broj prolazaka, poljoprivrednici u istom rezervoaru mešaju različita sredstva. To im omogućava da u jednom prohodu reše nekoliko problema. Štedi se vreme, gorivo, manje je rada. Međutim, u korišćenju mešavina kriju se i problemi. Nije jednostavno izabrati preparate koje možemo sastaviti i napraviti mešavinu. Neka sredstva se ne mogu spojiti u istom rastvoru, a u nekim slučajevima kombinacije mogu biti toksične za biljke i okolinu.

Dobro kombinovana mešavina u rezervoaru prskalice može uštedeti vreme i novac. Treba znati da je teško uskladiti tretiranja protiv infekcije bolesti i zaštitu od štetočina, jer se bolesti javljaju prve, a štetočine čekaju povoljnije vremenske prilike.


Tagovi

Primjena pesticida Prskanje pesticidima Prskanje voćnjaka Prolećna zaštita biljaka Mešanje pesticida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.