Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Formula
  • 22.02.2023. 10:30

Zaštita vinove loze: Kako izračunati dozu i koncentraciju preparata?

Neuspeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima ili se čuju prigovori kako plavi kamen ne sadrži dovoljno aktivne materije. Ali, da li je zaista tako?

Foto: Depositphotos/gyuszko
  • 367
  • 32
  • 0

Sve dok se za zaštitu bilja koristila klasična prskalica, na ručni i vučni pogon, nije bilo većih odstupanja od doze, odnosno količine preparata po jedinici površine. Dosta vinogradara prilikom upotrebe zaštitnih sredstava ne zna tačno šta je doza, a šta koncentracija nekog preparata.

Kako pojašnjava stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo iz PSSRS mr. Alen Predić, koncentracija je količina nekog preparata rastvorenog u vodi, a izražena je u procentima - koliko litara, decilitara, mililitara, kilograma, grama treba rastvoriti u 100 litara vode.

Doza je određena količina preparata izražena u količini koja mora dospeti i biti raspršena na jedinicu površine, bez obzira na količinu vode koja će se utrošiti za raspršivanje - nanošenje preparata.

Smesa plavog kamena i kreča

Podaci o koncentraciji i dozi pesticida mogu se naći u uputstvima, prospektu ili katalogu proizvođača zaštitnog sredstva. U zaštiti vinograda često se koristi "bordovska čorba", smesa plavog kamena i kreča, fungicid koji se uspešno koristi za zaštitu vinove loze od plamenjače, u koncentraciji jedan odsto, odnosno jedan kilogram na 100 litara vode.

Neuspeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima (Foto: Depositphotos/FreeProd)

"Ako koristite klasične prskalice, na ručni i vučni pogon, potrebna količina vode za površinu od jednog hektara je 800 litara odnosno osam kg/ha 'čorbe'. Ali, uvođenjem motornih prskalica, vučenih i nošenih traktorom, takozvanih atomizera, utrošak vode je smanjen za dva do pet puta", navodi Predić. 

Da bi se uz smanjenu količinu vode zadržala potrebna doza zaštitnog sredstva, napominje kako je važno znati koliko se puta smanjila količina vode, jer se toliko puta povećava koncentracija preparata.

Projektovanje đubrenja vinograda pomoću onlajn kalkulatora

"Ako bi se sa 100 litara, jedan odsto 'bordovske čorbe', poprskao jedan hektar vinograda to ne bi zaštitilo lozu od plamenjače (listove, cvetove i plodove). Doza od jednog kilograma po hektaru nije dovoljna", kaže ovaj stručnjak i dodaje kako je naučno dokazano da se za hektar vinograda preventivno koristi osam do 10 kg/ha "čorbe" na 100 litara vode u zaštiti od plamenjače.

Izračunajte uz formulu

Neuspeh se često pripisuje lošim vremenskim uslovima ili se čuju prigovori kako plavi kamen (čorba) ne sadrži dovoljno aktivne materije. Uz pomoć formule K-koncentracija i formule D-doza može se sa 100-postotnom sigurnošću odrediti koncentracija i doza nekog zaštitnog sredstva.

Doza se izračunava pomoću formule: D=(K*U)/100

Koncentracija se izračunava pomoću formule: K=(D*100)/U

D-doza; K-koncentracija; U-utrošak vode na jedan hektar

Proizvođači preparata mogu navesti utrošak vode po hektaru u uputstvu za korišćenje preparata. Tada treba brzinu hoda (ručno) ili brzinu traktora (mašinski), pritisak pumpe i dizne prilagoditi tom utrošku. Ako proizvođač navodi izuzetno male količine vode (50 litara), prskalica (orošivač) se mora podesiti da se rastvor orošava što sitnijim kapljicama jer će krupnije kapljice preparata izazvati palež lišća, cveta i ploda.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Zaštita vinograda Fungicid Plamenjača Vinova loza Zaštitna sredstva Formula Doza Koncentracija Alen Predić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Maj donosi stabilnije vremenske prilike, znatno je smanjena opasnost od mraza, vlaga i tempereatura zemljišta su u optimalnom odnosu - što doprinosi rastu i napredovanju biljaka i raduje poljoprivrednike. 🌽 Seje se kukuruz šećerac, okopava... Više [+]