Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna ishrana
  • 05.02.2023. 12:00

Projektovanje đubrenja vinograda pomoću onlajn kalkulatora

Kada se prinosi grožđa i plodnost zemljišta dovedu u uzajamnu zavisnost, stiče se mogućnost projektovanja đubrenja

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 212
  • 69
  • 0

Mineralna ishrana u vinogradarskoj praksi ima veliki značaj. Njen optimalan režim se uspostavlja za vreme podizanja vinograda. Veliki uticaj na usvajanje mineralnih materija ima vodni režim zemljišta, jer bez odgovarajuće vlažnosti nema rastvaranja i usvajanja mineralnih materija od strane korena.

Da bi se izbegle negativne posledice na prinos i kvalitet grožđa i vina, ali i funkcije rasta i razvoja vinove loze potrebno je redovno i blagovremeno vršiti đubrenje, prihranjivanje i navodnjavanje, navodi Alen Predić iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

"Analiza zemljišta i folijarna analiza su najviše primenjivane metode za utvrđivanje optimalne obezbeđenosti vinove loze hranljivim elementima. Imajući u vidu biološke osobine sorte i podloge, osobine zemljišta i druge faktore najbolje je istovremeno primenjivati više metoda za utvrđivanje obezbeđenosti vinove loze hranljivim materijama", ističe savetodavac, dodavši da osim ove dve široko primenjivane metode za utvrđivanje količine hraniva za vinovu lozu, postoje još i vizuelne metode, vegetacione metode i poljski ogledi.

Zemljište je plodno za gajenje vinove loze ako ima:

  • tri do pet odsto humusa
  • 120 do 150 mg N u 100 g vazdušno suhog zemljišta
  • 15 do 25 mg P2O5 u 100 g vazdušno suhog zemljišta
  • 25 do 40 mg K2O u 100 g vazdušno suhog zemljišta

"Zbog različitih ciljeva proizvodnje i uslova gajenja vinove loze nije moguće dati opšte važeću preporuku za optimizaciju mineralne ishrane vinove loze. Kada se prinosi grožđa i plodnost zemljišta dovedu u uzajamnu zavisnost, stiče se mogućnost projektovanja đubrenja", navodi Predić.

ALV-kalkulator je namenjen ishrani vinove loze (isključivo vinskih sorti grožđa i nije namenjen stonim sortama!). Svi detalji i način korišćenja ovog kalkulatora dati su ovde


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Đubrenje Mineralna ishrana Alen Predić Vinograd


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.