Pretraživanje tekstova
Novo istraživanje pokazuje da se mikroplastika ne nalazi samo u vazduhu koji udišemo i vodi koju pijemo, već može da se nađe i u voću i povrću. Osim kod jabuka i šargarepe, ima je i u drugom korenastom povrću, ali i u pšenici?
Mikroplastiku čine mali delovi plastičnog materijala, a njena veličina može da bude od jednog nanometra (1nm) do pet milimetara. Poznato je da se ona nalazi u morima, a mogu da je progutaju morske životinje čime ulazi u prehrambeni lanac. Pronađena je u hrani i u piću uključujući pivo, ali i u vodi iz slavine, čak je ima i u medu.
Iako se još ne zna tačno kakve su njene posledice za zdravlje ljudi, ona često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i jedinjenja otporna na plamen i ostale potencijalno toksične hemijske veze koje mogu da budu štetne za životinje i ljude.
Prema prvoj studiji koju je objavila naučnica Margerita Ferante sa Univerziteta u Kataniji (Sicilija, Italija), jabuka i šargarepa su voće i povrće sa najviše mikroplastike. Njen izveštaj, objavljen u časopisu "Environmental Research" poziva na hitnu reviziju uticaja mikroplastike na ljudsko zdravlje.
Druga studija, objavljena u časopisu "Nature Sustainability", pokazuje da plastika apsorbuje vodu kroz korenje biljaka i tako prodire u našu hranu. Ovo istraživanje sproveo je profesor Vili Peijnenburg sa Univerziteta u Lajdenu zajedno sa doktorom Liancen Li s Instituta za istraživanje obalnih zona u Kini.
Bečki naučnici dokazali: Mikroplastika završava u ljudskom organizmu
Peijnenburg je otkrio da mikroplastika prodire i u korenje biljaka salate i pšenice, a zatim završava u jestivim, nadzemnim delovima biljke. Poslednjih decenija naučnici su verovali da su plastične čestice prevelike da ne bi oštetile biljno tkivo prodirući kroz fizičke barijere. Međutim, novo istraživanje to dovodi u pitanje. Korenasto povrće poput šargarepe, rotkvice, repe, lisnatog povrća i salate je najosetljivije na zagađenost mikroplastikom.
Obe studije su stavljene na raspolaganje udruženju "Plastic Health Coalition" uoči konferencije o odnosu plastike i zdravlja koja će se održati u Amsterdamu u aprilu 2021.
Tagovi
Mikroplastika Voće Povrće Zagađenje Mirkoplastika u hrani Istraživanje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.