Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 20.07.2020. 07:30

Koje sve kulture sadrže mikroplastiku? Najviše je ima u jabukama i šargarepi

Novo istraživanje pokazuje da se mikroplastika ne nalazi samo u vazduhu koji udišemo i vodi koju pijemo, već može da se nađe i u voću i povrću. Osim kod jabuka i šargarepe, ima je i u drugom korenastom povrću, ali i u pšenici?

Foto: JumpStory
  • 169
  • 6
  • 0

Mikroplastiku čine mali delovi plastičnog materijala, a njena veličina može da bude od jednog nanometra (1nm) do pet milimetara. Poznato je da se ona nalazi u morima, a mogu da je progutaju morske životinje čime ulazi u prehrambeni lanac. Pronađena je u hrani i u piću uključujući pivo, ali i u vodi iz slavine, čak je ima i u medu.

Iako se još ne zna tačno kakve su njene posledice za zdravlje ljudi, ona često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i jedinjenja otporna na plamen i ostale potencijalno toksične hemijske veze koje mogu da budu štetne za životinje i ljude.

Nedeljno pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Prema prvoj studiji koju je objavila naučnica Margerita Ferante sa Univerziteta u Kataniji (Sicilija, Italija), jabuka i šargarepa su voće i povrće sa najviše mikroplastike. Njen izveštaj, objavljen u časopisu "Environmental Researchpoziva na hitnu reviziju uticaja mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Mikroplastika prodire kroz korenje biljaka

Druga studija, objavljena u časopisu "Nature Sustainability", pokazuje da plastika apsorbuje vodu kroz korenje biljaka i tako prodire u našu hranu. Ovo istraživanje sproveo je profesor Vili Peijnenburg sa Univerziteta u Lajdenu zajedno sa doktorom Liancen Li s Instituta za istraživanje obalnih zona u Kini.

Bečki naučnici dokazali: Mikroplastika završava u ljudskom organizmu

Peijnenburg je otkrio da mikroplastika prodire i u korenje biljaka salate i pšenice, a zatim završava u jestivim, nadzemnim delovima biljke. Poslednjih decenija naučnici su verovali da su plastične čestice prevelike da ne bi oštetile biljno tkivo prodirući kroz fizičke barijere. Međutim, novo istraživanje to dovodi u pitanje. Korenasto povrće poput šargarepe, rotkvice, repe, lisnatog povrća i salate je najosetljivije na zagađenost mikroplastikom.

Obe studije su stavljene na raspolaganje udruženju "Plastic Health Coalition" uoči konferencije o odnosu plastike i zdravlja koja će se održati u Amsterdamu u aprilu 2021.


Tagovi

Mikroplastika Voće Povrće Zagađenje Mirkoplastika u hrani Istraživanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.