Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priključne mašine
  • 28.12.2018. 16:15

Konzervacija i skladištenje prskalica tokom zime

Da bismo priključne i pogonske mašine održali u ispravnom tehničkom stanju, moramo ih redovno čistiti, održavati, konzervisati i skladištiti, posebno u periodu kada se ne koriste, a naročito zimi.

Foto: HPŠSS
  • 682
  • 13
  • 0

Da bismo priključne i pogonske mašine održali u ispravnom tehničkom stanju moramo ih redovno čistiti, održavati, konzervisati i skladištiti, posebno u periodu kada se ne koriste, a naročito zimi. Prva radnja koju bi trebalo obaviti pre skladištenja je detaljno čišćenje i pranje. 

Čišćenje i pranje prskalice

Posebnu pažnju treba obratiti pri izboru mesta za pranje, zbog otpadnih voda koje sadrže sredstva za zaštitu bilja. Pranje se ne sme obavljati blizu otvorenih vodotokova i izvora vode.   

Prvo ispiranje sistema cevi prskalice bismo trebali uraditi odmah nakon prskanja. U rezervoar se najpre uliva manja količina vode, koja se prskanjem raspoređuje po već tretiranoj površini. Budući da je koncentracija sredstva za zaštitu bilja u toj vodi mala, dodatno prskanje neće naškoditi biljkama.

Zatim treba detaljno oprati unutrašnjost rezervoara prskalice kao i ceo sistem cevi i mlaznica (čistu vodu pustiti kroz sistem), a zatim treba i celu prskalicu oprati spolja. Količina vode za ispiranje treba da ispunjava oko 10% zapremine rezervoara. Ako je korišćeno sredstvo za zaštitu biljaka (SZB) za koje nije dovoljno efikasno samo ispiranje vodom, jer je ono slabo rastvorljivo u vodi, postupak čišćenja prskalice obavlja se deterdžentom ili natrijum-hipohloritom.

Konzervacija prskalice

Konzervacija prskalice u zimskom periodu je posebno značajna, jer ostaci tečnosti u delovima prskalice tokom zime mogu da smrznu i uzrokuju oštećenja te priključne mašine.

Konzervacija prskalice počinje ulivanjem sredstva protiv smrzavanja (antifriza) u posudu za sipanje SZB. U tom trenutku treba da budu zatvoreni ventili sekcija da se povlačenjem antifriza ne bi gubila tečnost. Pokretanjem pumpe prvo se rezervoar ispira iznutra, to jest meša se voda iz tog dela cevi s antifrizom. Nakon toga, menjaju se položaji glavnog usisnog ventila da bi se povukla voda iz preostalih creva na usisnoj strani. Kada u glavnom rezervoaru nestane mešavina vode i antifriza, tada se antifriz mora ponovno doliti u rezervoar za punjenje. Isti postupak se nastavlja sa glavnim pritisnim ventilom, otvaranjem svih pozicija. Pošto su ventili sekcija još zatvoreni, sva tečnost koja cirkuliše prema granama prskalice prolaskom kroz regulator vraća se nazad u glavni rezervoar. U toj fazi treba zatvoriti glavni potisni ventil da bi se tako podigao pritisak u sistemu i aktivirao sigurnosni ventil.

Kada je i u potisnoj strani cevovoda antifriz potpuno procirkulisao, prskalica je spremna da izdrži niske temperature. Na kraju mešavinu vode i antifriza treba propustiti kroz creva na granama prskalica. One treba da budu otvorene, a ventili sekcija zatvoreni. Ukoliko se na granama nalaze višestruki nosači mlaznica, tada je potrebno otvoriti samo krajnje mlaznice na svakoj sekciji. Važno je naglasiti da se svaka sekcija konzerviše posebno. Na krajnjim mlaznicama se mešavina vode i antifriza skuplja u neku posudu i potom ponovo uliva u otvor na glavnom rezervoaru. Nakon nekoliko napunjenih posuda areometrom se meri tačka smrzavanja. Cilj je da smrzavanje nastupi eventualno tek na ekstremno niskim temperaturama od -20°C do -25°C.

Sa prskalice se obavezno mora skinuti manometar (okretanjem u smeru suprotnom od kazaljke na satu) i odložiti na toplo i suvo mesto jer u njegovoj cevi uvek ostane malo vode koja se može smrznuti. Konzervisanjem antifrizom protiv smrzavanja istovremeno se čuvaju i sve gumene zaptivke jer i one ostaju u vlažne.

Prskalicu treba odložiti na suvo mesto, zaštićeno od nepovoljnih vremenskih uslova. Ukoliko je moguće bilo bi dobro prskalicu ostaviti u prostoriji gde je temperatura tokom zime viša od 0°C. U slučaju da nemamo antifriz, može nam poslužiti i zimska tečnost za pranje vetrobranskih stakala.

Pripremite traktor za zimu - spisak obaveznih poslova

Dekonzervacija prskalice

Kada dođe proleće, prvo bi trebalo vratiti manometar na prskalicu i obaviti njenu dekonzervaciju, to jest ispustiti antifriz. Ispuštenu tečnost možemo sakupiti u neku posudu i ponovo je koristiti za konzervaciju naredne zime, naravno uz prethodnu proveru tačke smrzavanja. U rezervoar se potom uliva čista voda, pokreće se pumpa i temeljno ispira prskalica kroz mlaznice.

Autori: Ivan Krušelj, mr inž. mehanizacije, Petra Pozder, mr inž. fitomedicine​


Tagovi

Prskalice Priključne mašine Konzervisanje