Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija zimi
  • 20.12.2018. 16:15

Pripremite traktor za zimu - spisak obaveznih poslova

Ako ne održavate svoj traktor tokom zime, mogli biste da doživite šok kada nastupi toplije vreme. Kako bi sprečili oštećenja traktora, sledite ovaj jednostavan spisak.

Foto: Bigstockphoto/benna23
  • 1.200
  • 18
  • 0

Dolazi nam zima i razdoblje niskih temperatura. Sigurno mislite, traktori su na sigurnom, zaključani i natkriveni. Ali, da li su?

Ako ne održavate svoj traktor tokom zime, mogli biste da doživite šok kada nastupi toplije vreme. Kako bi sprečili oštećenja traktora, sledite ovaj jednostavan spisak pre nego što nastupi jaka i dugotrajna zima. Nakon pranja i čišćenja mašina, potrebno je izvršiti sve popravke i podešavanja, zameniti sve potrošene delove i mašinu dovesti u punu funkcionalnost.

Zima pravo vreme za servisiranje poljoprivredne mehanizacije

Skinite GPS

Odvezite traktor u neki natkriveni prostor, vodite računa da nema pukotina na krovu. Sve mašine tokom zimskog razdoblja mirovanja bi trebalo da budu spremljene u zatvorenom, suvom i tamnom prostoru. Dakle, mašine se mogu ispravno čuvati samo u šupama, nadstrešnicama, hangarima ili garažama i građevinama namenjenim za tu svrhu. 

Prvo, skinite GPS. U stvari, ako postoje bilo kakvi odvojivi monitori, ekrani i uređaji u traktoru, koji se mogu skinuti, učinite to sada. Hladno vreme nije dobro za osetljive ploče i tehnologiju. Spremite tehnologiju na sigurno i toplo, gde se baterije neće vlažiti i cediti, savetuje Farm Management.

Promenite ulje

Pre dužeg mirovanja motora, potrebno je proveriti sve gumene cevi da nemaju neke pukotine ili oštećenja, treba proveriti funkcionalnost pumpe i stanje ležajeva pumpe.

Najbolje vreme za menjanje ulja u traktoru je pre nego što nastupi hladnoća. Bilo koji sedimenti koji se nalaze u ulju nakon korišćenja traktora će se stvrdnuti tokom zime i hladnog snežnog vremena - to ih čini gotovo nemogućim za sprati nakon dolaska proleća.

Zamenite svoje ulje kad god vam bude poslednja upotreba traktora. Sveže ulje bez sedimenata zadržaće se u vašem traktoru tokom zime. Isto tako, ispustite vodu iz hladnjaka i cilindarskog bloka.

Napunite rezervoar gorivom

Dodavanje goriva u rezervoar za gorivo pre samrzavanja sprečiće rđanje. Kada dođe proleće, vaš traktor će biti spreman za korišćenje odmah.

Upalite traktor svake tri nedelje

Nemojte ga izvoziti iz prostorije, dovoljno je da ga upaliti svake tri nedelje. Možete to raditi i češće, ako želite. Radom motora odmrznuće se delovi koji su se počeli smrzavati. Tada ćete takođe odmah moći da vidite da li je došlo do oštećenja zbog hladnog vremena.

Proverite koliko je pun akumulator

Hladno vreme slabi akumulator, a ako imate stari traktor, to će se dogoditi brže nego što očekujete.

Važno je ne dopustiti da se akumulator potpuno isprazni tokom zime, jer ako se to dogodi, uticajem hladnog vremena, on se može potpuno uništiti. A koliko vremena i novca treba da zamenite akumulator kada dođe proleće? Ako su temperature ipak u dubokom minusu (-10°C), tada bi trebalo akumulator skinuti sa mašine i čuvati ga na suvom, tamnom i hladnom mestu, ali ne na temperaturi ispod 0°C.

Ako niste uspeli da odvojite elektroniku i tehnologiju u svom traktoru, preporučujemo da proverite akumulator svake dve nedelje, umesto da se on polako troši.

Konzerviranje traktora pred zimu

Spremite traktor na što toplije mesto

Ne držite traktor spremljen u skladište na drugoj strani imanja. Ako sigurno znate da će jedno mesto biti barem nekoliko stepeni toplije nego drugde tokom zime, stavite traktor tamo. Možda imate natkrivenu šupu pored vaše kuće, gde je možda nekoliko stepeni toplije od šupa bližih polju.

Antifriz

I konačno, proverite koji antifriz koristite. Odaberite onaj dobrog kvaliteta, koji će izdržati zimu, ali nemojte preterivati. Dodavanje previše antifriza može uzrokovati štetu.

Uvek sledite uputstva proizvođača i bolje ga dodajte s vremenom, kako temperature budu sve više padale. Ali, pripazite: dolivanje antifriza je dozvoljeno samo s istom vrstom koja se nalazi u motoru i rashladnom sistemu. Proizvođači najčešće imaju različite boje antifriza i nije dozvoljeno mešanje antifriza različitih boja!


Tagovi

Spremanje traktora za zimu Konzerviranje traktora Antifriz Akumulator Smrzavanje Menjanje ulja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!