Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 06.04.2022. 13:30
  • Ukrajina

Majkola Gordičak: Okupirani smo, u poljima su mine, nemamo resurse za sadnju krompira

Ukrajinski uzgajivač semenskog krompira, Majkola Gordičak, za Agroklub kaže kako, sve da rat i prestane za nekoliko dana, moći će da sade tek na 50 odsto prošlogodišnjih površina.

Foto: Mykola Hordiychuk
  • 367
  • 60
  • 0

"Prema najboljem scenariju, ako rat prestane za nekoliko dana, moći ćemo da posadimo krompir na 50 odsto prošlogodišnjih površina, a prema najgorem, deo uzgoja moraćemo da preselimo u drugu regiju i tada ostvarimo tek 20 do 30 odsto proizvodnje iz 2021.", za Agroklub otkriva Majkola Gordičak, direktor kompanije "Agrico Ukraine" koja je zbog rata u Ukrajini morala privremeno da zatvori kancelariju u Kijevu. 

Nakon što je sa porodicom krajem februara napustio stan vratio se na područje Kijeva kako bi se pobrinuo za posao. Pokušao je da otpremi semenski krompir poljoprivrednicima u neokupirani deo zemlje. 

Mine u poljima 

Dakle, njihova prodajna kancelarija i sedište nalazi se u glavnom gradu, a farma i skladište u selu Semipolki, u blizini grada Brovarija, stotinak kilometara od Buče koja je ovih dana bombardovana. Druga farma na kojoj uzgajaju semenski krompir nalazi se u oblasti Černihiv gde takođe traju borbe.  

"Sto posto smo okupirani od strane ruskih vojnika, nemamo pristup farmi, poljima, mašinama. U Semipolkiju su Rusi bili pet do 10 kilometara od gazdinstava, možemo čuti granatiranje i eksplozije nekoliko puta dnevno. Većina ljudi je napustila selo", svedoči ovaj preduzetnik otkrivši kako je na području Brovarija polje dostupno i tamo bi ga mogli posaditi, ali potrebna im je pomoć u lociranju mina pre nego uđu traktorima ili kultivatorima. 

Semenska roba čeka u skladištu

Ali, na području Černihiva, na koji traju intenzivni napadi, nemaju pristup zemljištu, ne mogu ga pripremiti, a najverovatnije tamo neće moći da sade krompir.

Nema goriva, đubriva, traktorista

Kada je reč o poljoprivrednicima u zapadnom delu Ukrajine, kaže kako imaju pristup svojim poljima, ali se suočavaju sa drugim problemima.

"Nema dizela i benzina za mašine, đubriva, obrtnog kapitala jer banke nerado povećavaju kreditne linije ili otvaraju nove zbog rizika u povezanih sa ratom. Problem je i logistika, teško je pronaći transport i vozače", priča dodajući da sve to smanjuje dostupnost hemikalija za zaštitu bilja, odnosno, povećava troškove. 

"Zadnje, ali najvažnije je što nedostaju vešti traktoristi. Mnogi od njih su mobilizovani, a većina ih je u vojsku otišla svojom voljom", kaže ovaj agro preduzetnik. 

Fotografija iz mirnodopskih vremena, novembar 2021. 

"Ako se situacija smiri, nećemo imati resursa za sadnju na vreme - seme, đubrivo, pesticide, gorivo", rezignirano zaključuje. 

Kao drugi hleb

Prema podacima internet platforme za trgovinu, Tridge, Ukrajina je 3. proizvođač krompira na svetu, iza Kine na prvom i Indije na drugom mestu. U 2020. godini ta zemlja proizvela je 20,8 miliona tona. Iza nje je Rusija sa 19,6 miliona tona. 

Iako se ova biljna kultura u toj zemlji uzgaja od XVIII veka, uglavnom se koristio za proizvodnju skroba i alkohola. Tek se tokom XX vela počeo široko uzgajati za ishranu, do te mere da se danas ceni kao "drugi hleb", a specijalitet jastučići punjeni krompirom i sirom omiljeno su nacionalno jelo. 

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleg Zahorodnaji: Zadatak poljoprivrednika je preživeti i zasejati što više pšenice

Potrošnja u toj zemlji je oko četiri miliona tona, a prema procenama Ministarstva zdravlja ona iznosi 120 kilograma po glavi stanovnika. 


Tagovi

Rat u Ukrajini Agrico Ukraine Uzgoj krompira Majkola Gordičak Semenski krompir


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.