Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 11.03.2022. 12:55

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleg Zahorodnaji: Zadatak poljoprivrednika je preživeti i zasejati što više pšenice

Poljoprivrednici i velika gazdinstva nisu snabdeveni potrebnim semenom, đubrivima, pesticidima i gorivom. Postoje problemi sa isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen, otkriva nam iz Ukrajine agronom Oleg Zahorodnaji.

Foto: Arhiva OZ i Ukrinform Depositphotos
  • 1.172
  • 174
  • 0

Oleg Zahorodnaji glavni je agronom ukrajinske grupacije "Agro Expert", jedne od najvećih njihovih dobavljača pesticida, semena i đubriva, ali i agronom kompanije koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u regiji Vinicija.

Sinoć smo s njim pokušali da telefonski razgovaramo, ali to nije bilo moguće zbog učestalih prekida u komunikaciji, pa je Oleg ljubazno odgovorio na naša pitanja pisanim putem. 

On živi i radi u mestu Pugačivka u Čerkaškoj oblasti, središnjoj Ukrajini koja se graniči sa područjima gde trenutno traje ruska invazija.

"Naše se kancelarije nalaze širom zemlje, osim na Krimu i okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske regije, tako da je ovo vrlo ozbiljan udarac za našu kompaniju", otkriva nam opisujući situaciju u ovoj velikoj zemlji iz koje je prema pisanju njihovih medija izbeglo 1,7 miliona ljudi. 

Spremni za sejanje gde je moguće

U ovim regijama gde je, kako kaže, bilo samo vazdušnih napada na pojedina mesta, poljoprivrednici se pripremaju za setvu, posebno ranih prolećnih useva kao što su jara pšenica i jari ječam, ali i prihranu ozime pšenice i uljane repice.

Ističe kako su spremni za sejanje gde je to moguće, a na što je ove nedelje pozvao i Roman Leščenko, njihov ministar za agrarnu politiku i hranu. Zanimljiva je i njegova poruka na fejsbuku kako se svako radom treba boriti na svom frontu. 

Površina Ukrajine je 603.700 km2, ima 41,5 miliona hektara obradivog zemljišta koje pokriva čak 70 odsto čitave zemlje. Tamo setva ranih prolećnih useva pšenice, ječma, ovsa i graška počinje u različito vreme. U južnim regijama kao što su Odesa, Kerson, Mikolaiv, Zaporizia, obavljena je u februaru i inače traje celi mart. Ali, upravo se na ovim područjima vode najžešće borbe.  

Severne i zapadne regije obično seju do sredine aprila. Setva suncokreta i kukuruza počinje u prvoj dekadi aprila na jugu, a seje se do kraja maja u svim krajevima. Soja od druge polovine aprila do sredine maja. 

Poseban problem je gorivo

"O sudbini setve kasnih prolećnih useva odlučiće se naknadno. Ona je danas moguća u većini regija Ukrajine, osim onih u kojima se nastavljaju aktivne borbe. Ali, situacija se vrlo brzo menja i teško je predvideti kako će biti", nimalo optimistično komentariše. 

Dakle, kaže da nisu svi snabdeveni potrebnim semenom, đubrivima, pesticidima i gorivom.

"Postoje problemi sa isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen. Značajan deo skladišta trenutno se nalazi na područjima aktivnih sukoba. Mislim da će doći do značajnog nedostatka svega navedenog. Poseban problem je s gorivom", opisuje pojasnivši da ga je vrlo teško kupiti zbog ograničenih zaliha, a i cena mu je značajno porasla.

Umesto kukuruza - pšenica

Stoga ovaj agronom misli da će doći do smanjenja površine pod kukuruzom. On je izvozni usev koji se do ruske invazije otpremao u crnomorske luke.

"Sigurno će se povećavati one pod jarom pšenicom jer treba da pokrijemo domaće potrebe", naglašava dodajući da je sudbina ozime koja se uzgaja na oko šest miliona hektara nepoznata jer su mnoge površine u ratom zahvaćenom području.

"Svi dobavljači daju sve od sebe da osiguraju setvu. Ali, mislim da će doći do pomaka prema ekstenzivnijoj tehnologiji uzgoja, što će takođe uticati na prinose i bruto žetvu", smatra Zahorodnaji. 

Prvo preživeti

Ističe kako su poljoprivrednici mnogo semena i pesticida kupovali na kredit, što sada postaje problem. Dobavljači sve manje pristaju na takve uslove iako se, navodi, država trudi što više pomoći poljoprivrednicima.

"U većini slučajeva, zadatak ukrajinskih poljoprivrednika ove godine je preživeti i osigurati domaću prehrambenu sigurnost."

Ovaj je stručnjak i vlasnik male farme u Černjigovskoj regiji gde uzgaja lekovito bilje.

"Tamo je trenutno nemoguće obavljati bilo kakav posao, jer tamo traje rat. Ali, ako ne posejemo lekovito bilje, neće se dogoditi ništa kritično", skromno nam piše Zahorodnaji koji volonterski pomaže vojsci kao dobrovoljac. 

Oleg svakodnevno pomaže kao volonter

Kaže i kako je na područijma gde se vodi rat vrlo teška situacija sa stočarstvom, prodajom proizvoda i logistikom, ali na kraju to, ističe, nije glavno pitanje. 


Tagovi

Oleg Zahorodnaji Poljoprivredni stručnjak Ukrajinski agronom Prolećna setva Nedostatak đubriva Ruska invazija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.