Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 09.03.2022. 11:30

Sejte gde god je moguće, poručuje ministar Ukrajine Roman Leščenko

Posejali smo pšenicu, ječam, imamo ozime useve. Ne odustajemo, jer je u pitanju hrana, reči su ukrajinskog ministra za agrarnu politiku i hranu Romana Leščenka.

Foto: Depositphoto/fvlalukinv
  • 440
  • 64
  • 0

Rat koji traje u Ukrajini je povećao zabrinutost za prolećnu setvu. Poljoprivredni proizvođači su pod velikim pritiskom i problemima.

Ministar se javlja iz voćnjaka

Roman Leščenko, ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu, izjavio je da će setva 2022. godine početi gde god je to moguće s obzirom na vojne akcije.

"Nemamo drugog izbora nego da obavimo setvu. Izlaz vidimo u tome da gde možemo da sejemo, gde situacija dozvoljava, izlazimo i radimo. Posejali smo pšenicu, ječam, imamo ozime useve. Ne odustajemo, jer je u pitanju hrana. Sigurnost hrane u zemlji zavisi od toga šta ćemo imati na poljima", naveo je Leščenko.

Na svom je fejsbuk profilu objavio i da za vreme rata poljoprivrednici mogu raditi sa neregistrovanim vozilima, a što se posebno odnosi na traktore i druge radne mašine.

"Poštovani poljoprivrednici, naš zadatak je da agroindustrija radi nesmetano i bez odlaganja. U bliskoj budućnosti ne morate da mislite na pitanje "koji dokumenti su potrebni za obavljanje rada u poljoprivrednom sektoru" i "kako platiti porez na registraciju opreme ". Nakon što se rat završi u čitavoj Ukrajini ili u njenim određenim područjima, moći ćete da registrujete vozilo u roku od 90 dana", poručio je. 

Poput predsednika Ukrajine, Volodomira Zelenskog, i Leščenko snima videe na terenu s porukama za poljoprivrednike. Tako se pre dva dana javio iz snegom prekrivenog voćnjaka. 

Prema njegovim rečima, vojna situacija se kontinuirano menja, ali poljoprivrednici moraju da rade. Podsetio i na nova pravila izvoza poljoprivrednih proizvoda, uspostavljena za vreme trajanja vanrednog stanja kako bi se sprečila humanitarna kriza u Ukrajini, osigurala stabilnost tržišta i zadovoljile potrebe potrošača.

Repromaterijala ima, problem gorivo

Trenutno je na snazi zabrana izvoza ovsa, prosa, heljde, šećera, soli, raži, stoke i mesa. Pšenica i mešavina pšenice i raži (meslin), kukuruz, pileće meso, kokošija jaja i suncokretovo ulje se mogu izvoziti po javnom licenciranju, dok se ostali proizvodi mogu slobodno izvoziti po standardnoj proceduri.

Poljoprivredni proizvođači ističu da za sada imaju potreban repromaterijal za setvu. Problem bi se mogao javiti kada je u pitanju gorivo, jer oni deo uskladištenog obezbeđuju za potrebe vojske. Za neke poljoprivrednike je problem prekid u nabavci semena i zaštitnih sredstava koje su već platili.

Ozimi usevi u dobrom stanju

Zima 2021/22. godine je bila povoljna kada su u pitanju ozimi usevi u Ukrajini, navodi tamošnja Nacionalna akademija agrarnih nauka. Odsustvo dugotrajnih mrazeva, više temperature i umerena vlažnost zemljišta pogodovale su biljkama da uspešno prezime.

Očekuje se da će prinos biti u prosečnoj količini, ako se nastavi period povoljnih vremenskih prilika. Za sada je ovo samo predviđanje, jer sve zavisi od uslova tokom marta i aprila.


Tagovi

Ukrajina Setva Prolećna setva Ozime kulture Rat u Ukrajini Zabrana izvoza Roman Leščenko Volodomir Zelenskij


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃