Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akumulaciono jezero
  • 16.09.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Jarkovci, Inđija

Nivo Ljukovskog jezera opada zbog navodnjavanja ili čepa od trske?

Nivo vode u akumulacionom jezeru opada zbog više različitih faktora. Iako je ove godina suša uticala na pad vodostaja mnogih vodnih površina, čini se da je situacija sa Ljukovskim jezerom ipak uzrokovana ljudskom rukom.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 289
  • 54
  • 0

Ovog leta došlo je do masovnog pomora ribe u Krivajskom akumulacionom jezeru u bačkotopolskoj opštini. Kako se dosegao prag biološkog minimuma, dejstvom Ribolovačkog saveza Vojvodine obustavljeno je navodnjavanje iz ovog ali i iz jezera Svetićevo - iste sudbine.

Problema ovog leta bilo je na većini akumulacija u Vojvodini, a jednom jezeru preti pomor ribe u kom je zabeležen najniži nivo vode od početka leta. U pitanju je Ljukovsko jezero kod sela Jarkovci opštine Inđija, koje je nastalo pregrađivanjem potoka sa ciljem navodnjavanja okolnih useva. Poznato i kao Jarkovačko, širine je oko 300 metara i dužine dva kilometra, a zahvata površinu od 35 hektara.

Ekološka katastrofa: Nestaje jezero nadomak Čonoplje, kod Sombora

Problem biljna vegetacija

Kako je za Agroklub rekao ribočuvar Kosta Filipović, potok koja izvire sa podina Fruške gore putem dva kanala puni jezero. Međutim, taj dotok je znatno smanjen zbog čepa od trske koji je obrastao u oba kanala, na 500 metara do jezera, te stvara priliv vode od svega 20-tak centimetara širine (naslovna fotografija).

Kako se i sama autorka uverila, kanali su čišćeni samo delimično. Kod jednog, od mosta do jezera nalazi se velika površina biljne vegetacije koja sprečava oticanje vode, istovremeno stvarajući stajaću vodu u dolaznom delu kanala koji je očišćen.

Trska je uklonjena do mosta, ali ne i između mosta i akumulacionog jezera

"Državna preduzeća će morati da ulažu više novca u održavanju te kanalske mreže, kako bi se pojačao priliv vode u akumulacijama", rekao nam je diplomirani ekolog i stručno lice Ribolovačkog saveza Vojvodine Ljubomir Pejčić.

Firma koja održava pomenute kanale, je VPD "Galovica" iz Beograda, kao nadležno teritorijalno vodoprivredno preduzeće JPV "Voda Vojvodine", poslednji put je sprovela radove na održavanju kanala sliva akumulacije Ljukovo u martu ove godine, a izvedeni su na potocima Ljukovo, Ćulumak i Đevus.

Čepovi su uklonjeni?

U odgovoru na naše pitanje, da li će se u bliskoj budućnosti nastaviti čišćenje tih kanala kod kojih čep od trske sprečava dotok vode do jezera, odgovorili su da su ćepovi uklonjeni.

Održavanje kanala do jezera Ljukovo - uzvodno (foto: Vode Vojvodine)

Međutim, kako smo pred objavu ovog teksta proverili sa ribočuvarem, sporni čepovi i dalje stoje, a jezero i dalje ima slab priliv vode.

"I dalje je nizak nivo vode, a jezero je blizu biološkog minimuma", potvrdio je Filipović.

Sadašnji izgled kanala - nizvodno (foto: J. Kuzmić)

Moguća zabrana navodnjavanja

Svako akumulaciono jezero može biti ugroženo od strane više faktora: promene vazdušnog pritiska, zamuljenog dna i izuzetno niskog vodostaja prouzrokovan ovogodišnjom sušom i navodnjavanjem koje je dovelo do pomora ribe usled nedostatka kiseonika.

"Svaka akumulacija ima svoj vek trajanja i tada kreće da odumire da se zatrpava. Na stvaranje mulja u vodi utiče voda koja donosi sediment i biljke koje rastu i voda koja se sliva sa okolnih poljoprivrednih površina, unosi ostatke đubriva, i to dovodi do toga da više bujaju biljke i alge, pa kad one odumiru, to se taloži u akumulacijama", kaže Pejčić.

Nezvanično smo saznali da dve kompanije najviše koriste ovo jezero za navodnjavanje svojih useva, "Nova budućnost" Žarkovac i MK Komerc. Internet pretragom, saznali smo da se Nova budućnost, koje je kupilo Žito Dunav Holding 2015. godine, bavi gajenjem žita, leguminoza i uljarica.

Dok Agrounija, koju je kupio MK Komerc 2005. godine, raspolaže oranicama ukupne površine 7.370 ha; voćnjaka, livada, pašnjaka i šume. U posedu imaju i dva sistema za navodnjavanje, farmu svinja, krava, koka nosilja, silose stočne hrane. Do objave ovog teksta, nijedno od ova dva preduzeća nisu odgovorila na pitanja meilom, ni nakon više poziva o obimu navodnjavanja svojih useva iz Ljukovskog jezera.

Ljubomir Pejlić i Kosta Filipović ispred Ljukovskog jezera (s leva na desno)

"Mi se obratimo vodnoj inspekciji, ako primetimo da je problematična situacija i onda oni reaguju i moram reći da na svaku našu predstavku izlaze na teren. Ovde još uvek nisu zabranili navodnjavanje, ali kako je krenulo, ide ka tome. Mi se nadamo da će sa malo više kišnih dana, prestati potrebe da se navodnjava, ali i da će dotok vode u akumulaciji da će biti viši", kaže Pejčić.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, najmanja količina padavina u narednih mesec dana očekuje se na području Niša i Novog Sada, 65 odnosno 75 mm po kvadratnom metru.


Foto prilog


Tagovi

Ljukovsko jezero Nivo vode Ljubomir Pejčić Kosta Filipović Vode Vojvodine Akumulaciono jezero Navodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...