Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presušilo jezero
  • 20.07.2022. 14:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Čonoplja, Sombor

Ekološka katastrofa: Nestaje jezero nadomak Čonoplje, kod Sombora

Od jezera nije ostala ni desetina vodene površine, pa se desio i veliki pomor ribe, prema nekim procenama, čak i tri tone.

Foto: Dragan Bajić
  • 962
  • 278
  • 0

Akumulaciono jezero nadomak sela Čonoplje u Somborskoj opštini već nekoliko godina suočava se sa oticanjem vode zbog brane koja curi, a dosad je presušilo skoro dve trećine jezera, upozorila je autorka dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu" Ruža Helać, prenosi Nova.rs.

"U situaciji kada su ekološki problemi vrlo delikatna stvar, pred našim očima nestaje jedno jezero sa celokupnim eko sistemom oko sebe. Definitivno bi bilo jako loše da se ova tema ispolitizuje, do čega će sasvim sigurno doći ukoliko dođe do ekološke katastrofe na čijem smo pragu", ocenila je ova autorka.

Problem je guran pod tepih

Dosad je ovaj problem, kako navodi, uvek bio guran pod tepih i niko nije pokazao angažovanje i zainteresovanost da se on reši, počevši od lokalne vlasti, pa do vlasti na svim nivoima, a zatim do institucija i javnih vodoprivrednih preduzeća u čijoj je nadležnosti ova akumulacija.

"Nažalost, ovom ekološkom katastrofom, mi smo sasvim sigurno izgubili jednu od najbogatijih ribolovnih voda u koju je uloženo puno energije i entuzijazma, izgubili smo mesto gde smo voleli da odemo i uživamo u prirodi, a vlast i nadležne institucije su samo potvrdili svoju nezainteresovanost i nesposobnost", zaključuje Helać.

Ovom ekološkom katastrofom smo izgubili jednu od najbogatijih ribolovnih voda, kaže Helać.

Kako kaže, poslednji put je, 1. decembra pošle godine poslat apel Ministarstvu zaštite životne sredine i predsedniku Srbije, prenosi Beta.

"Činjenica je da je nestalo gotovo dve trećine jezera i da usled toga preti ekološka katastrofa do koje će svakako doći ukoliko se nesto ne reši", navela je u saopštenju.

Veliki pomor ribe

Od jezera nije ostala ni desetina vodene površine, pa se desio i veliki pomor ribe, prema nekim procenama, čak i tri tone, prenose Večernje novosti.

"Pad nivoa vode traje poslednjih pet godina, ali tokom protekle dve godine nivo rapidno opada", tvrdi iz Ribolovačkog udruženja "Šaran" iz Čonoplje Dane Radaković.

"Tome doprinosi nedostatak padavina, nivo podzemnih voda je narušen, a i brana je na jednom mestu ispuštala vodu. Sve to kada se sabere, došli smo u ovu nezavidnu situaciju koja je prouzrokovala pomor ribe. Mislimo da je uginulo između dve i tri tone", dodaje on.

Uginulo između dve i tri tone ribe

Jezero Čonoplja je veštačka akumulacija napravljena pre oko četiri decenije, prvenstveno zbog navodnjavanja obližnjih oranica. Ono, međutim, za tu namenu, po rečima meštana, nikada nije korišćeno, već za ribolov. A, bilo je i jedino izletište u ovom kraju.

"Do 2010. godine, akumulacija je bila puna, čak se voda i prelivala kroz odvodni deo. A sada, verujem, da do kraja leta neće uopšte biti vode. Čim smo primetili šta se dešava, obraćali smo se svima za pomoć, ali do sada niko nije reagovao." rekao je Radaković.

Obaviće se translokacija ribe?

Kako objašnjavaju u JVP "Vode Vojvodine", nije tačno da je brana bušna i da se voda odliva. Riblji fond na akumulaciji Čonoplja, koji je ugrožen zbog presušivanja jezera usled visokih temperatura i najveće suše od 2012. godine, izmešta se po hitnom postupku. Translokacija ribe obaviće se danas, uz inspekcijski nadzor i poštovanje svih predviđenih procedura.


Foto prilog


Tagovi

Zelena patrola na delu Ruža Helać Ekološka katastrofa Isušeno jezero Pomor ribe Dane Radaković


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.