Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 26.07.2023. 10:30

Od nevremena na pojedinim usevima šteta stopostotna, ima li "vajde" od osiguranja?

Kad grad, na primer, probuši plastenik na jednom mestu, štete je stoprocentna jer ceo najlon mora da se menja, ali isuguravajuće kuće to zavode kao 10 odsto.

Foto: Depositphoto/filmfoto (ilustracija)
  • 589
  • 206
  • 0

Kao posledica nevremena, velika su oštećenja na usevima u većini mesta Srbije, a najgore su prošla sela na levoj obali Zapadne Morave. Ivanu Lađareviću iz Medveđe uništeni su voćnjak, vinograd, proizvodnja sadnica. Radio je za sigurnog kupca, a sada se nada će mu isporučiti makar 20 odsto dogovorenog, piše RTS.

U opštini Požega proglašena je vanredna situacija u mesnoj zajednici Roge u kojoj je grad 22. jula uveče napravio ogromnu štetu na objektima i usevima. A gradonosni oblak opustošio je i sela i na području Arilja i Užica. Pojedini meštani svedoče da je grad bio kao pomorandža. Tako je u ariljskoj Trešnjevici "obrao" mnoge malinjake, stradali su krovovi, ali i plastenici. Iako su Mitrovići osigurani, od toga kažu imaju slabu vajdu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Na primer kada grad probuši plastenik na jednom mestu ili na više, to je šteta sto posto. Mora da se zameni ceo najlon, na primer. A osiguranje proceni štetu na deset posto, što ništa ne znači", navodi Dalibor Mitrović.

Prijava štete opštini

Ništa nije bolje ni u selima Zaječara, no građani već sada mogu da prijave štetu na šalterima uslužnog centra gradske uprave, a formirane komisije će po prijemu prijava izlaziti na teren.

U sremskoj opštini krenule prijave za novčanu pomoć zbog posledica nevremena

U sremskim selima Neštin i Banoštor, poljoprivrednici su pretrpeli stopostotnu štetu na kukuruzu i suncokretu, a velika oštećenja su i na višegodišnjim zasadima voća i u vinogradima, prenosi RTV. Kod jednog vinogradara iz Banoštora, loza je od jačine vetra srušena zajedno sa žicom, a stubovi su polegli. Kaže da je šteta ogromna i procenjuje je na oko 20 hiljada evra. Vinograd je osigurao, ali ne veruje da će premija pokriti celokupnu štetu.

U Srbiji se osigurava tek pet do deset odsto proizvođača. Stručnjaci kažu da je to zbog toga što poljoprivrednici ne znaju da država pokriva deo troškova polise, ali i zbog nepoverenja u osiguravajuće kuće.

Šta država radi?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema sa sistemom ranog javljanja za celokupnu teritoriju Srbije. Svetska banka treba da odobri dodatnih osam miliona dolara za nabavku sistema, a projektno tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni su i Bukulja i Užice.  

U dosadašnjih 38 dana dejstva protivgradne zaštite utrošeno je ukupno 8.504 protivgradnih raketa.

Samo tokom jednog dana, 22. jula, ispaljeno je 1.313 raketa sa ciljem odbrane i zaštite useva, plastenika, voćnjaka, povrtnjaka, kao i vinograda od oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama - gradom. U protivgradnoj odbrani je učestvovalo 13 radarskih centara: Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora.


Tagovi

Šteta od grada Osiguravajuće kuće Osiguranje useva Protivgradna zaštita Protivgradne rakete Naknada štete Oštećenja od grada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]