Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 25.07.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stejanovci, Ruma

U sremskoj opštini krenule prijave za novčanu pomoć zbog posledica nevremena

Prijave traju do 4. avgusta. Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu. Poljoprivredni usevi su na mnogim njivama desetkovani, a na dosta parcela šteta je i stoprocentna.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 840
  • 168
  • 0

Nevreme koje je pogodilo rumsku opštinu prouzrokovalo je velike gubitne i na oranicama. Poljoprivredni usevi su na mnogim njivama desetkovani, a na dosta parcela šteta je i stoprocentna. Opština Ruma godinama subvencioniše osiguranje poljoprivrednih useva, što je mera koju je iskoristio veliki broj zemljoradnika, pa će tako značajan udeo u šteti nadoknaditi osiguravajuće kuće.

Finansijska podrška

Međutim, ima i poljoprivrednika koji još uvek ne osguravaju useve pa neće imati priliku da nadoknade ni jedan deo štete. Upravo zbog toga ova lokalna samouprava je odlučila da izdvoji 15 miliona dinara kako bi pomogla da se ublaži šteta, ne samo pričinjena poljoprivrednicima, već i građanstvu kojem je nevreme oštetilo kuće, privatne objekte, ali i motorna vozila.

"Zaista je teška slika današnjeg dana. Situacija na terenu je katastrofalna i možemo da vidimo da su poljoprivredni usevi kukuruza, suncokreta nepovratno uništeni", izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović, prilikom posete ovoj sremskoj opštini gde je razgovarala sa zemljoradnicima u Stejanovcima.

Predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić je podsetila da su od već krenule prijave za opštinsku novčanu pomoć kojom se želi ublažiti materijalna šteta izazvana, u ovom konrektom slučaju, na poljoprivrednim usevima.

"Svima koji nisu osigurani probaćemo da omogućimo da bar da pokriju troškove ovogodišnje setve. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo novčanu pomoć svim lokalnim samoupravama. Ono što je traženo od nas jeste da u roku od nekih nedelju dana sačinimo preliminarnu listu da vidimo koliko ljudi se prijavilo i kolika je pričinjena šteta. Prijave traju do 4. avgusta. Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu", istakla je Ćirićeva.

"Ostaje samo da čekamo i molimo se"

Olujno nevreme napravilo je ogromnu štetu na parcelama Aleksandra Lukića, poljoprivrednika iz Stejanovaca, koji je istakao da poljoprivrednicima znači novčana podrška opštine.

Olujno nevreme napravilo je ogromnu štetu kukuruzu Aleksandra Lukića

"Konkrento na najvećoj parceli imam 100 odsto štete, na ostalim je to od 30 do 50 procenata. Problem je što je kukuruz završio oplodnju, krenulo je nalivanje zrna, težak je klip i kukuruz koji je povijen teško da će moći ikako da se podigne, da ga kombajn može pokupiti. Ostaje nam par dana da vidimo da li će ga sunce oporaviti ako izbegnemo najavljene nepogode koje su najavili. Ostaje nam samo da čekamo i da se molimo", kazao je Lukić.


Tagovi

Nevreme Štete Finansijska pomoć Aleksandra Ćirić Aleksandar Lukić Štete na usevima Usev kukuruza Ivana Popović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".