• Organska proizvodnja
  • 07.02.2019. 14:00
  • Toplički okrug, Kuršumlija

Organsko voće i povrće iz Srbije na evropskom tržištu

Sve je više poljoprivrednika s juga Srbije koji se odlučuju za organsku proizvodnju voća i povrća. Osim subvencija države i opštine, podršku pružaju jedni drugima i sve češće njihovi proizvodi završavaju na inostranom tržištu.

Foto: Bigstock/ gorchittza2012
  • 99
  • 5
  • 0

Pre petnaest godina poljoprivrednici iz blačkog, kuršumlijskog i bruskog kraja počeli su sa proizvodnjom organske hrane i tada su kako prenosi RTS osnovali Udruženje voćara.  

Kompletan put proizvoda je kontrolisan

"Udruženje za farmere je od presudnog značaja, pre svega što je bavljenje poljoprivredom za njih osnovni izvor prihoda, a sa Udruženjem mogu zajedno da nastupaju na evropskom tržištu", objašnjava za RTS Bratislav Milenković, proizvođač iz Magova kod Kuršumlije.

Užice: Organski proizvodi imaju tržište

"Oni brinu o plasiranju robe, nalaženju kupca, daju nam savete o zaštiti bilja. Mnogo nam je lakše", kaže Goran Ilić iz Udruženja voćara "Topas" iz Blaca. Pošto je reč o održivoj proizvodnji koja doprinosi zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine kompletan put proizvoda je kontrolisan. Na njivi se provodi 12 sati, sve se radi ručno, od kopanja, preko orezivanja, do zaštite.

"Zaista je teže baviti se organskom proizvodnjom ali ipak mi smo se na to već navikli  i nama je to već unosan posao", kaže Krsta Milenković, proizvođač iz Batota kod Brusa.

Devedeset odsto prerađene robe završava na tržištu Evropske unije

Da je veća zarada, uverio se i Predrag Mijatović iz Boturića, koji nastavlja porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom, ali isključivo na organski način. Ovo mu je donelo i veću zaradu od koje je sagradio novu hladnjaču. 

Organska proizvodnja u okolini jezera Stubo Rovni

Kapaciteti hladnjače su kako kaže Mijatović 1200 tona zamrznutog voća, a čak devedeset odsto prerađene robe završava na tržištu Evropske unije.

Država je putem subvencija poslednjih godina pozitivno uticala na oživljavanje ovog načina proizvodnje i sve ozbiljnije korišćenje prirodnih potencijala.


Izvori

RTS


Tagovi

Bratislav Milenković Goran Ilić Krsta Milenković Organska hrana Organska proizvodnja


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi