Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 14.12.2018. 12:15

Organska proizvodnja u okolini jezera Stubo Rovni

Na nešto više od 300 hektara zaštićenog područja akumulacionog jezera Stubo Rovni nadomak Valjeva, moguća je organska poljoprivredna proizvodnja, a na širem području postoji još oko 8.000 hektara, koje koje se može iskoristiti za proizvodnju organske hrane.

Foto: Sanja Dovečer
  • 359
  • 16
  • 0

Stvaranjem akumulacionog jezera Stubo Rovni formirana je zaštićena zona, pa je i pokrenuta priča da ovaj kraj postane centar organske proizvodnje u ovom delu Srbije. Da ne bi sve ostalo mrtvo slovo na papiru, potrudili su se meštani sela koja gravitiraju jezeru. Oni su pokrenuli inicijativu da uz pomoć grada i države tržištu ponude hranu proizvedenu po standarima organske proizvodnje.

"Programom podsticaja u poljoprivredi za 2018. godinu bila su predviđna sredstva za analizu poljoprivredne proizvodnje na zaštćenom području i ona je trebala da pokaže čime se trenutno bave poljoprivredni proizvođači, ali i da se nakon toga daju smerice na koji način da menjaju svoju proizvodnju i da je unapređuju", kaže Bojan Bošković, direktor JP Agrorazvoj valjevske doline.

Jezero
Pogled na Stubo Rovni

Malina i kupina, a uskoro i organsko mleko

Trenutno je na ovom području najzastupljenija malina, koja je poslednjih godina, zbog sve manje upotrebe hemijskih preparata, već u fazi organske ili poluorganske, a prva preporuka je da se na celom području počne sa upotrebom stajskog đubriva. Meštani smatraju da imaju sve preduslove za organsku proizvodnju.

"Organski proizvodi su skuplji i udruženi u zadrugu mogli bi biti konkurentni na tržištu", kaže predsednik novoosnovane ZZ Brezovice - organsko Sreten Milutinović.

Pored maline i kupine koja odlično uspeva, u selima koja gravitiraju oko jezera ima oko 1.500 krava i 3.500 ovaca, pa bi se u ovom kraju moglo proizvoditi organsko mleko, sir i kajmak. Kako bi se ova ideja realizovala, objekat nekadašnje fabrike kože "Milan Kitanović", u centru Poćute, biće adaptiran i u njemu otvorena mini mlekara. Projekti za adaptaciju objekta i nabavku opreme već postoje, a procena je da će to koštati oko 100.000 evra.

"U planu je da se novac za rekonstrukciju i nabavku opreme obezbede kod Ministarstva poljoprivrede. U startu bi se mogla obezbditi količina od 1.500 do 2.000 litara devno za preradu, dok bi pun kapacitet bio 5.000 litara mleka", precizirao je Milutinović.

Sušica
Selo Sušica

Valjevo kao centar organske voćarske proizvodnje

Grad Valjevo će sa svoje strane u saradnji sa Miistarstvom pomoći u postupku dobijanja sertifikata. "Grad će uraditi studiju, koja bi trebalo da pokaže kakve su mogućnosti bavljenja organskom proizvodnjom i šta bi smelo da se koristi od hemijskih sredstava za zaštitu, a sve u cilju da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima da se na jedan ozbiljan način bave organskom proizvodnjom i budu u mogućnosti da plasiraju svoje proizvode", napominje Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva zadužen za poljoprivredu. 

Ovo je inače prvi konkretniji pomak u realizaciji projekta organske proizvodnje na teritoriji Valjeva od 2010. godine, od kada postoji odluka da se formiraju četiri centra za proizvodnju organske hrane i to u Svilajncu, Selenči, Leskovcu i Valjevu koje je tada označeno kao centar za voćarstvo.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Stubo Rovni Bojan Bošković Valjevo Organsko voćarstvo Malina Kupina Mlekara Nikola Radojičić Sreten Milutinović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.