Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 16.10.2021. 14:00

Podpovršinsko navodnjavanje - zašto je ekonomičnije i sigurnije?

Benefiti su i manji utrošak energije, a voda se dodaje direktno u zonu korena biljaka, manje je isparavanje, navodi Borivoj Pejić.

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 251
  • 40
  • 0

Podpovršinsko navodnjavanje može postati budućnost, posebno usled sušnih i sve toplijih leta, a ujedno je i ekonomičnije i sigurnije. Ujednačeno je nicanje, a kontrola količine dodate vode je 100 odsto, ocenjuje redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Borivoj Pejić.

"Kod nas dominira kišenje kao tehničko rešenje, ali tu su veliki utrošci energije. Navodnjavanje kapanjem jeste rešenje za to, ali još bolje je ukoliko se sistemi postave ispod površine zemljišta, jer su na taj način zaštićeni od glodara i ptica koji prave veliku štetu u povrtarstvu", navodi Pejić.

Postavka laterala i prilikom setve

I tako je nastala ideja da se laterali postave na dubini od tri do pet centimetara, a prednost je što se to može uraditi prilikom same setve kako bi se zalivanje i obavilo odmah nakon nje, a dobija se pravovremeno i ujednačeno nicanje.

"Na samoj površini ih ne možemo postaviti kada sejemo, jer bi vetar napravio pometnju i veliku štetu. U tom slučaju moramo sačekati da biljka poraste do izvesne visine da bi zaštitila laterale od uticaja vetra, tako da to nije preporučljivo."

Vojvodina: Krediti na nabavku novih sistema i opreme za navodnjvanje i bušenje bunara

Iskustvo pokazuje da je navodnjavanje ispod površine vrlo moguće i čak i poželjno i isplativo, a ujedno znatno ubrzava rast biljaka.

"Pre dve, tri godine sam bio prisutan kada su na desetak hektara, podpovršinski postavljeni laterali, u pitanju je bila soja. Proleće je bilo izuzetno sušno i toplo, tamo negde polovinom aprila temperatura je bila 26-27 stepeni. Taj poljoprivrednik je uspeo da nakon setve u dan, dva to poveže u sistem i obavi zalivanje. Fascinantno je da je soja nikla za četiri, pet dana", navodi sagovornik Agrokluba.

Kontrola vlažnosti zemljišta

Benefiti su i manji utrošak energije, a voda se dodaje direktno u zonu korena biljaka, manje je isparavanje.

"Tako da očekujem da u uslovima klimatskih promena kada je u pitanju količina vode koja nam je sve manje dostupna, ovakvo navodnjavanje zauzme svoje mesto. Lako je i pokupiti kapajuća creva, očistiti ih i nakon upotrebe i tog čišćenja ponovo izgledaju kao nova, skladište se i ne zauzimaju mnogo mesta, tako da se sledeće godine mogu ponovo koristiti."

ERS kritikuje EU zbog navodnjavanja - koji su ključni problemi?

Osim kontrole nicanja, ovakav način dopremanja vode do plodova omogućava i kontrolu stanja vlažnosti zemljišta. Preporučljivo je i za povrtarske i ratarske kulture, ali i za višegodišnje zasade i vinograde.

"Imamo sada jedan zasad oko 100 hektara, podpovršinsko navodnjavanje, u pitanju je višnja, na razmaku od reda voća nekih 30 cm, na dubini od 20 cm su postavljeni laterali. U voćarstvu, kao i u povrtarstvu i ratarstvu, može se postaviti prilikom podizanja zasada, ali i kasnije. Tu se ide na dubinu od 20 cm i, kada je voće u pitanju, ostaju duži niz godina u zemlji", navodi Pejić.

Dodaje da opasnosti od začepljenja nema, jer se to rešava blagim rastvorom kiselina koje se puste u sistem što sprečava zagušenja i zastoj. Ovaj sistem može se postaviti i u ravničarskim, ali i u brdsko-planinskim predelima. Sastav zemljišta ne utiče na laterale, jer se nalaze odmah ispod površine.


Tagovi

Podpovršinsko navodnjavanje Sistem kap po kap Borivoj Pejić Navodnjavanje useva


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.