Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 09.12.2020. 18:00

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Nemačke

Danju uopšte ne možete videti kamione sa stokom, ali sve počinje nakon 18 sati i traje do tri ujutro. Svake noći ulazilo je prosečno 14 kamiona sa svinjama, a ovo je samo jedan granični prelaz na zapadu, napominje Januš Terka.

Foto: Facebook/Agrounia
  • 677
  • 190
  • 0

Više od 50 poljoprivrednika iz mesta Piotkuh (Poljska) okupilo se prošle nedelje na ulazu sa auto-puta A2 kako bi brojali kamione koji dolaze iz Nemačke, a prevoze svinje do poljskih klanica. Sve su dokumentovali i predstavili ministru poljoprivrede. 

Stoku prevoze noću?

Najviše ih ljuti to što su zbog krize datumi otkupa domaćih životinja odloženi za januar 2021. godine, dok se transport živih svinja za klanje na poljsko-nemačkoj granici obavlja jednakim intenzitetom. 

Prema mišljenju poljskog Ministarstva poljoprivrede svinjari su preosetljivi jer uvoz iz Nemačke ne predstavlja pretnju njihovom tržištu i ne utiče na potražnju ili stope otkupa.

"Prema ministarstvu, u našu zemlju nedeljno ulazi desetak nemačkih kamiona. Mi već četiri dana stojimo na auto-putu A2 i brojimo vozila. Danju ih zapravo uopšte ne možete videti, ali sve počinje nakon 18 sati i traje do tri ujutro. Tada je u Poljsku svake noći ušlo prosečno 14 kamiona, a to je samo jedan granični prelaz na zapadu", upozorio je za farmer.pl Januš Terka, poznati čelnik organizacije "Solidarności RI" i organizator mnogih poljoprivrednih protesta.

Iz kojih zona dolaze svinje?

U Nemačkoj je afrička svinjska kuga (ASK) stvorila brojne probleme u proizvodnji, ali i izvozu. Tada su, podsetimo, odmah obustavljene pošiljke svinjskog mesa u treće zemlje, poput Kine ili Južne Koreje. Uz to, situaciju je pogoršala ograničena radna snaga u klanicama, zbog SARS-CoV-2.

Izvoz svinjetine zavisi od ASK-a u Nemačkoj - ko bi mogao da nadoknadi gubitak?

"Ne znamo dolaze li svinje iz zaraženih zona, da li su prekršeni propisi i sanitarna ograničenja", upozorava Terka te se pita od kada su cene nemačke stoke konkurentne poljskim klanicama.

Prema podacima Glavnog veterinarskog inspektorata (GVI) od januara do 26. novembra ove godine u ovu je zemlju stiglo 328 kamiona sa ukupno 54.357 svinja za klanje, od čega je više od polovine prevezeno od septembra. 

Krenuli u proteste

Ali, nije uvoz jedini problem za poljske poljoprivrednike koji su protekle subote sa oko 60 traktora i poljoprivrednih mašina blokirali ulice Varšave, a u organizaciji Agrounije. U njihovom naumu prekinula ih je policija jer je okupljanje, navodno, bilo nezakonito.

Protestom su hteli da ukažu na probleme koji uključuju subvencije za poljoprivrednike i proizvođače koji proizvode po otkupnim cenama ispod tačke rentabilnosti, ali i da se osigura da poljska hrana u trgovinama ima prioritet u prodaji. 

Osim toga, zahtevaju zdravu konkurenciju na tržištu, uključujući ukidanje prednosti za neke kompanije. Traže i da se profitabilni sektori gazdinstva, poput industrije krzna ne zabrane.

I Mađarska nezadovoljna uvozom iz Nemačke

Pre dve nedelje cena živih svinja u Nemačkoj pala je sa 1,27 na 1,19 evra, a pad se odmah odrazio i na Mađarsku gde su se tim iznosima prilagodili veliki kupci, piše agroinform.

"U poslednjih nekoliko nedelja uvozni pritisak na domaće tržište mesa je veliki, a stižu i povoljne ponude za maloprodaju", upozorio je Tamas Eder, predsednik Mađarske asocijacije mesne industrije.

Padaju cene svinjetine: U Belgiji kilogram samo jedan evro?

Zabrinut je i što Nemačka podstiče izvoz od 500.000 do milion svinja te da bi ta količina, ako se nađe na tržištu Evropske unije mogla da dovede do daljeg značajnog pada cena u trgovinama.

A kada je reč o Nemačkoj, ni njihovi seljaci ne miruju. Oni su, podsetimo, kivni zbog niskih cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i smatraju da iznosi koje dobijaju za mleko i meso više nisu dovoljni za normalan rad na gazdinstvima.


Tagovi

Poljska Svinjetina Protesti Nemačka ASK


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.