U Nemačkoj su cene otkupa svinjskog mesa sve niže, a životinja je na farmama sve više. Ministarka je pozvala klaničare i mesare da rade vikendom i praznicima.
Nemačka ministarka poljoprivrede, Julija Klukner pozvala je klaničare i mesare da rade vikendom i praznicima kako bi rešili zaostali životinjski fond koji je stvorio čep na farmama tokom korona krize.
Procene pokazuju da 590.000 životinja, posebno svinja, čeka na klanje u toj zemlji. Jedna od mogućnosti su i državne subvencije za skladištenje neprodatog mesa, ali se to ne planira odmah. Ta je zemlja pooštrila radne i zdravstvene propise u klanicama i pogonima za preradu mesa nakon izbijanja SARS-CoV-2. Cene svinjetine nastavljaju da padaju zbog pritiska na evropskom tržištu. U Nemačkoj su sve niže, ali i u mnogim susednim zemljama, što pojačava konkurenciju na tržištu mesa.
Pored toga cene svinjetine nastavljaju da padaju zbog pritiska na evropskom tržištu.
Istovremeno, prodaja širom Evrope stagnira, piše Agrarheute na što utiče pandemija virusa korona, ali i afrička svinjska kuga (ASK). Zatvaranje restorana, zabrana okupljanja i visoki higijenski uslovi u klanicama kao i stalni nedostatak osoblja povezan sa virusom COVID-19 stvaraju neravnotežu ponude i potražnje, primećuje Interesna grupa svinjara u Nemačkoj (ISN).
Pred svinjokolj, cena tovljenika i prasadi niska zbog slabe potražnje
Zabranjen im je izvoz u Kinu pa se meso namenjeno azijskom tržištu plasira širom EU. Nedavno je tržišni cenovni informacioni sistem u poljoprivredi (TISUP) objavio podatke o prosečnoj otkupnoj ceni živih svinja, a iznosila je oko 170 din/kg, što je za dva odsto manje u odnosu na prošlu godinu.
Zbog naglog pada cena, nemački uzgajivači su do sada pretrpeli štetu od oko 1,3 milijarde evra. Podsetimo, stoga su krenuli u proteste i traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, ali i 15 centi po litri mleka, jedan evro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram živinskog mesa.
Kolone traktora duge 16 km: Nemački farmeri traže više otkupne cene mleka i mesa
Prekomerni broj svinja koje čekaju na klanje takođe je prijavljen iz mnogih drugih zemalja EU. To se može videti i po sve većoj težini zaklanih životinja. Sve u svemu, cene su osetno pale i u drugim zemljama Unije.
Iako su one u Španiji zbog dobrog izvoza u Kinu i dalje 1,55 evra/kg, u Belgiji su naglo oborene na samo jedan evro.
Trenutno trgovina na malo zahteva velike popuste na ovu vrstu mesa, a nemačke klanice su se morale prilagoditi kako bi smanjili zalihe. Stoga su cene između osam i 10 centi niže nego prethodne nedelje.
Udruženje nemačkih proizvođača (VEZG) pak izveštava o ceni svinjskog mesa od 1,19 evra za razdoblje od 26. novembra do 2. decembra, a trenutno su na najnižem nivou još od januara 2011. godine.
Prosečna težina zaklanih svinja je 100,9 kg. Što se tiče cene prasadi teške 25 kg za razdoblje od 23. do 29. novembra iznosi samo 22 evra po grlu. U poređenju sa prethodnom nedeljom, to je pad od pet evra i ujedno najveći pad u poslednjih 10 godina.
Tagovi
Autorka