Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 19.11.2021. 09:00

Potvrđen ptičji grip kod uginulih labudova u Hrvatskoj

U toku je sprovođenje dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se kod zaraženih labudova o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, napominju iz Ministarstva poljoprivreda. 

Foto: Depositphotos/luislouro
  • 64
  • 5
  • 0

Potvrđen je ptičji grip kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji u blizini Zagreba, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica primio sedam leševa crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje te je odmah zatim, u svih sedam utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1.

"U toku je sprovođenje dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica", napominju. 

Podsetimo, visoko patogeni tip ptičjeg gripa pronađen je i u severoistočnoj Nemačkoj. Bolest je potvrđena na farmi u Hohenkirhenu u severnoj pokrajini Meklenburg-Vorpomern, što je treći slučaj u toj zemlji, a virus je nađen kod 17 kokošaka, 28 pataka i dve guske. Ova bolest širi se dalje evropskim zemljama, ali i u našem komšiluku.

Potvrđen je i u susednoj BiH, na severu zemlje, u Gradišci gde je uginuo labud, zaražen visoko patogenim sojem. 

Ptičiji grip potvrđen kod labudova na teritoriji Beograda

U Srbiji je poslednji slučaj zabeležen kod Beograda. Tada je Uprava za veterinu donela naredbu sprovođenja aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.


Tagovi

Ptičji grip Influenca ptica Biosigurnosne mere


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!