Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 09.11.2021. 14:00
  • Gradiška

Potvrđen ptičji grip u BiH - uginuo jedan labud

U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno, moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja i na ljude.

Foto: Bigstockphoto/ungvar (ilustracija)
  • 88
  • 3
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zvanično je objavilo saopštenje o pojavi ptičjeg gripa koji je potvrđen u jednom izolovanom slučaju kod uginulog labuda u gradu Gradiška.  

U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno, moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja i na ljude. Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je donelo Rešenje na osnovu kog su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od bolesti avijarna influenca kod divljih ptica u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja pomenute zarazne bolesti.  

Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se teritorija od najmanje tri kilometra u poluprečniku dok ugroženo područje obuhvata krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Ptičji grip potvrđen kod labudova na teritoriji Beograda

Preventivno, ali i kod utvrđivanja bolesti, vlasnici živine treba da sarađuju sa sa veterinarskom službom. Od domaće, najosetljivije su kokoške i ćurke dok se kod pataka i gusaka pojavljuje u blažoj formi. Divlje ptice koje žive uz vodu, posebno divlje patke, često su otporne na bolest i retko pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu biti rezervoar virusa kojeg izlučuju u spoljnu sredinu i time predstavljaju glavnu opasnost za širenje gripe na domaće ptice.

Kada se pojavi na gazdinstvu, dovodi do velikih ekonomskih gubitaka, ogromnih razmera, koji se ispoljavaju kao uginuća i obavezna neškodljiva uklanjanja obolelih jata, kao i kroz zabrane kretanja živine i prometa proizvoda od ovih životinja.


Tagovi

Ptičji grip Avijarna influenca Zoonoza Preventivne mere Uginuli labud Divlji labud Ekonomski gubici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.