Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 25.06.2019. 16:00

Protivgradna zaštita - koliko je (ne) efikasna

Modernizacijom sistema protivgradne zaštite rešava se problem nedostatka strelaca, ali i značajno ubrzava vreme dejstva. Sezona protivgradne zaštite počela je 15. aprila i traje do 15. oktobra, a grad kao elementarna nepogoda u poslednje tri godine u Srbiji naneo je ukupnu štetu od oko šest milijardi dinara, od čega najviše u poljoprivredi.

Foto: Bigstockphoto/FlorinRO
  • 450
  • 10
  • 0

Područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga do avgusta meseca trebalo bi da bude u potpunosti pokriveno automatskim protivgradnim stanicama, do kada će biti postavljeno 99 automatskih lansirnih mesta. Kolubarski okrug je u preko 90% slučajeva prvi na liniji gradonosnih oblaka koji dolaze sa zapada.

"Automatske stanice su dve godine bile u statusu eksperimentalnog testiranja uređaja, nakon tog perioda pristupilo se postavljanju projektnog zadatka i sada smo već u fazi da je dobar deo teritorije Kolubarskog i Mačvanskog okruga pokriven automatskim stanicama," kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ.

Kraće vreme za lansiranje protivgradnih raketa

Od 2002. godine potpuno je automatizovan sistem izdavanja komandi u radarskim centrima, ali su sve do sada strelci radio-vezom obaveštavani da treba da dejstvuju i tu se gubilo dragoceno vreme.

"U Radarskom centru na Blizonjskom visu postoji komandni pult preko koga se dejstvuje. Kada se dobije radarski podatak, na ekranu se pojavljuje komanda, ona se direktno prenosi na lanser i on zauzima određeni azimut i sve je to veoma brz postupak, najviše 30 sekundi. Svaki lanser ima po 9 cevi sa raketama koje se ispaljuju na svakih 5 sekundi, tako da se sa jednog mesta mogu ispaliti rakete za 40 sekundi. To se sa strelcima ne može postići", naglašava Babić.

Strelci kada dobiju obaveštenje putem radio-veze imaju određeno vreme za koje mogu da odrade postavljanje raketa, podešavanje i ispaljivanje, a sa automatskim lanserima koji su precizniji uštedi se bar dva minuta.

"Strelci cu bili veoma važni sve ove godine i njima se duguje zahvalnost za sve što su do sada uradili. Često nisu bili plaćeni adekvatno, ali su oni radili bez obzira na sve. Kad počne nevreme, svi trčimo u kuću da se sklonimo od kiše i grada, a oni trče napolje da lansiraju rakete. Oni su se na neki način žrtvovali za svoju okolinu ili selo. Vremena su bila takva, sada je era automatizacije, elektronike, softvera i oni polako eliminišu ljude ne samo iz ove oblasti," smatra Babić.

U Topoli stradali voćnjaci zbog grada

Uspešnost odbrane od grada 63 do 74 posto

Ove godine je za protivgradnu zaštitu u Srbiji nabavljeno 14.300 raketa, nešto više od 10 raketa po stanici. Optimalno bi bilo da svaka stanica ima bar 12 da bi se moglo dejstvovati u svakom momentu, ali se broj gradonosnih dana i dejstava menja od godine do godine.

"Prošla godina je bila ekstremna po broju dejstava i već skoro deceniju da nema pomoći lokalnih samouprava, štete od grada bi bile mnogo veće," upozorava direktor Centra za odbranu od grada RHMZ.

Dokazana efikasnost protivgradne zaštite je od 63 do 74 posto. Do tog podatka se došlo na osnovu iskustava u protekle 52 godine rada. To nije efikasnost dejstva u jednom danu, odnosno na jedan oblačni sistem. To je statistička kategorija kaže Babić da smo mi za ove 52 godine smanjili štete za taj procenat u odnosu na godine kada nije postojao sistem protivgradne zaštite i za toliko je bila veća šteteta na nebranjenoj teritoriji. 

Osiguranje i protivgradne mreže

Voćarska proizvodnja izuzetno je osetljiva na pojavu grada, naročitvo u proleće kada se javlja sugradica veličine pšenice ili zrna kukuruza jer dolazi do oštećenja ploda i smanjenja njihovog kvaliteta za klasu.

"Mi voćarima uvek preporučujemo da u skladu sa svojim mogućnostima osiguraju svoje proizvode. Jagode i maline su posebno osetljive, zatim jabuke i kruške i to je samo izvestan vid zaštite da se pokriju bar troškovi uloženog," savetuje Babić.

Voćarska proizvodnja izuzetno je osetljiva na pojavu grada (Foto: Biljana Nenković) 

Postoje i protivgradne mreže, za njihovu nabavku se mogu dobiti i subvencije i zato je neophodna edukacija, a sve u cilju da se poljoprivredna proizvodnja osigura na najbolji mogući način da bi se dobili zdravi plodovi. Voćari su za sada ti koji najviše koriste protivgradne mreže jer znaju da svako oštećenje na voću može da izazove trulež, onda se takvo voće mora dodatno tretirati, a to su novi troškovi.

Za svako dejstvo Kontrola leta daje dozvolu

Pre par dana područje sokobanjskih sela pogodio je grad, a protivgradna zaštita nije delovala jer strelci nisu dobili dozvolu kontrole leta zbog preleta aviona. Babić objašnjava da se to dešava izuzetno retko.

"Kolege iz Kontrole leta imale su objektivan razlog zašto su na tom prostoru zabranili dejstvo u trajanju od 36 minuta. Najvažnije je sačuvati ljudske živote u vazduhoplovu bez obzira na posledice. Mi smo obišli to područje, u pitanju je oko 50 hektara, ali ono što moram naglasiti je da mi za svako dejstvo moramo tražiti dozvolu, takva je procedura kod nas, ali i u drugim zemljama. Mi smo imali 35 dana kada smo dejstvovali i 36 minuta zabrane za to vreme i to je nešto na šta ne možemo uticati," zaključio je Babić.

Nenad Magazin: Obilne padavine najviše oštetile jagode i trešnje

Šteta od grada u Srbiji u tri godine dostiže šest milijardi dinara 

Od 2010. godine postoji problem sa brojem protivgradnih raketa koje država nabavlja, zbog čega su se i lokalne samouprave morale uključiti u ceo proces odbrane od grada.

Od 2006. godine Centar za odbranu od grada RHMZ ima saradnju sa protivgradnim centrom Republike Srpske. Plan je da se u narednom periodu i sa jedne i sa druge strane Drine celo područje pokrije automatskim protivgradnim stanicama.

Sezona protivgradne zaštite počela je 15. aprila i traje do 15. oktobra, a grad kao elementarna nepogoda u poslednje tri godine u Srbiji naneo je ukupnu štetu od oko šest milijardi dinara, od čega najviše u poljoprivredi.


Tagovi

Protivgradne rakete Grad Poljoprivreda Zoran Babić Centra za odbranu od grada RHMZ


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.