Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna odbrana
  • 01.04.2022. 17:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Protivgradni strelci: Ili više naknade za rad ili obustava rada

Oni kažu da je mesečna naknada od 4.000 dinara za danonoćno dežurstvo tokom sezone ponižavajuća. Ukoliko se naknada ne poveća na traženih 16.000 dinara prete da će obustaviti rad.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.553
  • 432
  • 1

Koliko će protivgradnih stanica u opštini Nova Varoš početi sa radom ovog aprila još uvek se ne zna, mada nadležni tvrde da su svi potpisali ugovor osim jedne. Deo strelaca to međutim demantuje. Oni kažu da ne odustaju od svog zahteva da im se poveća naknada za danonoćno dežurstvo koja iznosi 4.000 dinara mesečno i koja se godinama nije menjala.

Sredstva definisana budžetom

Sezona protivgradne odbrane počinje 15. aprila i traje do 15. oktobra. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu da pripreme teku prema planu, ali da za sada nema ništa od povećanja naknada. "Nebeskom artiljerijom" u ovom delu Srbije komanduje se iz Radarskog centra u Sjenici. Od 14 protivgradnih stanica u novovaroškom kraju prošlog leta bilo je aktivno 11. Stanice u Radoinji i Rutošima poslednjih nekoliko godina nemaju strelce, dok stanica u Draglici ne radi već duže vreme zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Ko, šta i koliko čini na protivgradnoj zaštiti Srbije?

"Strelci sa 10 od 11 lansirnih stanica koji su radili u 2021. godini potpisali su ugovore o radu za 2022. godini pod ponuđenim finansijskim uslovima i za sada samo stanica u Draževićima nije prihvatila rad. O ovakvoj situaciji, a shodno Zakonu o odbrani od grada, obavestićemo opštinu Nova Varoš sa molbom da pruže podršku radu sistema odbrane od grada i pronađu strelce koji bi radili na ovoj lokaciji pod postojećim finansijskim uslovima", tvrde za naš portal u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije i dodaju da je naknada za rad strelaca, kao i drugih angažovanih radnika u RHM.

definisana odobrenim budžetskim sredstvima.

"Mi ćemo i dalje raditi na tome da se uslovi rada poboljšaju", poručuju.

Minimalno 16.000 dinara

U Udruženju građana "Brijač" koje okuplja protivgradne strelce, kažu međutim da su dali samo "načelni pristanak" uz rok da im RHMZ do početka maja ispuni zahteve. Strelci su prošle sezone iz opštinskog budžeta dobili jednokratnu pomoć od po 15.000 dinara, pa su uz naknadu koju im daje država za sezonu ukupno primili 39.000 dinara, odnosno 6.500 dinara mesečno.

"Ugovori još nisu potpisani, ali smo u telefonskom razgovoru sa nadležnima u Radarskom centru Sjenica pristali da protivgradne stanice počnu sa radom, uz obećanje da će naš zahtev brzo biti rešen. Naš predlog je da mesečna naknada bude 16.000 dinara mesečno po strelcu i nama je svejedno ko će u kom odnosu obezbediti taj novac, ali to je minimalan iznos na koji pristajemo. Ukoliko ne prihvate, u maju prestajemo sa radom", tvrdi, predsednik Udruženja "Brijač" Zoran Mihajlović.

Efikasnost protivgradne zaštite dve trećine - osigurajte useve?

Strelci sa protivgradne stanice u Draževićima, kažu, međutim, da ne pristaju na kompromise. U "dobre namere" nadležnih sumnja i veći broj drugih, koji  nezvanično tvrde, da ih niko nije zvao nakon neuspelog sastanka u Novoj Varoši 15. marta na kom su svi odbili da potpišu ugovore o radu.

"Pred svaku sezonu obećavaju da će povećati nadknadu, a ona je i dalje 4.000 dinara mesečno kao i pre 15 godina kada sam počinjao, a čak iz svog džepa plaćamo i gorivo za izlazak na teren. Svi se mi bavimo poljoprivredom i svesni smo značaja protivgradne odbrane, ali ne pristajemo da se omalovažava naš rad. Ukoliko se šta ne promeni, mi sa protivgradne stanice u Draževićima sigurno nećemo dejstvovati", kaže strelac Saša Dulanović iz Draževića i dodaje da ako neko hoće iz sela da se prihvati posla po postojećim uslovima - srećan mu rad.

Radi se na modernizaciji sistema

Inače, po gradonosnim oblacima nad Srbijom ovog leta dejstvovaće se sa 1.250 lansirnih stanica, što je prema nadležnima optimalan broj. U RHMZ kažu da će svaka stanica u proseku biti snadbevena sa po 18 raketa, zahvaljujući odluci Vlade Srbije da "odvoji rekordno veliki budžet" za njihovu kupovinu.

"Stalnom modernizacijom sistema iz godine u godinu povećavamo 'vatrenu moć' lansirnih stanica. I na području Radarskog centra Sjenica radimo na tome da svaku stanicu snabdevemo univerzalnim laserom koji ima 10 do 12 lansirnih cevi. Iako neka stanica ne radi u nekom dejstvu, sa većim brojem raketa dejstvujemo sa drugih stanica i na taj način postižemo moguću efikasnost rada", kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.         


Tagovi

Protivgradni strelci Protivgradna stanica Odbrana od grada Naknada Saša Dulanović Zoran Mihailović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.