Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 06.10.2023. 18:00

Rastu cene žitarica na berzama - Brazil postaje velesila u proizvodnji jedne kulture

Zabrinutost od rizika i suše povećava cene. Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svetska velesila u proizvodnji i izvozu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.155
  • 100
  • 0

Tržište žitarica je ove nedelje dočekalo rast cena. Tome je najviše doprineo strah od rizika i incident u Crnom moru gde je lakše oštećen turski teretni brod kada je naleteo na minu u blizini rumunske luke.

Jača zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi. Deficit padavina bi u Australiji i Argentini mogao da smanji prinose.

Evropsko udruženje za trgovinu žitaricama "Coceral" je snizilo procenu ovogodišnje žetve hlebne pšenice u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milion tona u odnosu na očekivanja iz juna. U EU je procena smanjena na 126,9 miliona tona, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 miliona tona. Istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vest da je do početka oktobra požnjeveno 89 miliona tona pšenice sa 88 odsto površina.

Rasle cene na berzama

Cena pšenice je na pariškom Matifu u petak u 14 h iznosila 236 evra/t za decembarski ugovor.

Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 evra.

Porasla je cena uljane repice na 431,25 evra/t. Coceral je smanjio prognozu za prinos ove uljarice u EU na 19,2 miliona tona.

Na čikaškom CBoT-u cene pšenice za decembarske ugovore su porasle preko tri odsto. Tona je koštala 201,40 evra/t. Takav trend je pratio i kukuruz koji je koštao 185,65 evra/t, dok je soja koštala 446,08 evra/t. Prerađivači u Argentini bi mogli da ostanu bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Brazil velesila na globalnom tržištu

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svetska velesila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022./23. sa procenjenim izvozom od 50 miliona tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ukupna proizvodnja kukuruza tamo je dostigla novi rekord od 131,9 mil. t, što je za 16,6 odsto više nego prošle godine. Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavaoci prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između ove dve zemlje.


Tagovi

Tržište žitarica Novi rekord Brazil Cena pšenice Cena uljane repice Cena soje Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?