Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat
  • 25.12.2020. 10:00

Sezonskom prognozom do najbolje iskoristivosti vegetacione sezone?

Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza kombinovaće praktično znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenije numeričke modele za prognozu vremena i modele za simulaciju rasta i prinosa biljaka.

Foto: Bigstock/Faraonvideo
  • 95
  • 19
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja se svuda u svetu nalazi pod sve većim pritiskom usled klimatskih promena i povećanja populacije. Porast temperature, sušnija leta i češća pojava ekstremnih vremenskih prilika negativno utiču na kvalitet i kvantitet prinosa većine biljnih poljoprivrednih kultura.

Kako piše portal Klima101, u Srbiji se klimatske promene odvijaju brže od globalnog proseka i već decenijama utiču na poljoprivredu u našoj zemlji, smanjujući prinose najčešće usled suša, visokih temperatura u toku leta, poplava, kasnih prolećnih mrazeva, ali i naglih smena toplih i hladnih perioda.

Stiže zima sa brojnim olujama?

Kako smo ranije pisali, svetski meteorolozi predviđaju da, kako jesen bude prelazila u zimu, primarni trag oluja širom kontinenta pomeraće se prema jugu, a mnoge kretaće se južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana. To će povećati rizike od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu. 

Kombinacija poljoprivrednih znanja i numeričkih modela prognoze

Jedan od praktičnih načina da se osigura stabilnost kvaliteta i kvantiteta prinosa iz godine u godinu je i unapređenje vremenske prognoze i njenih produkata. Kako bi se na neki način prevazišli problemi, poslednjih dvadesetak godina razvijao se jedan sasvim drugačiji koncept dugoročnih prognoza vremena, takozvane sezonske prognoze, koje daju izglede vremena za period od mesec do sedam meseci unapred

Kako bi se potencijali sezonske prognoze iskoristili za smanjenje rizika od vremenskih nepogoda i bolje dugoročno planiranje u poljoprivrednoj proizvodnji, tim istraživača sa Poljoprivrednog fakulteta i Fizičkog fakuteta Univerziteta u Beogradu pokrenuo je projekat Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza (IAPS) koga finansira Fond za nauku Republike Srbije kroz Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS).

Manjak padavina uticao na zalihe vlage u zemljištu - za vikend moguć sneg

Kroz ovaj projekat će se kombinovanjem praktičnog znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenijih numeričkih modela za prognozu vremena i modela za simulaciju rasta i prinosa biljaka napraviti specijalni produkti sezonske prognoze namenjeni posebno poljoprivrednim proizvođačima.

Upozorenja i saveti

Produkti će obuhvatati upozorenja na moguće pojave nepovoljnih vremenskih uslova (suše, tople i hladne talase, i drugo), kao i konkretne preporuke i savete kako najbolje iskoristiti predstojeću vegetacionu sezonu i smanjiti rizike od vremenskih prilika u osetljivim fazama razvoja najčešće gajenih vrsta žitarica, povrća, voća i vinove loze.

Planirano je da tokom vegetacione sezone 2022. godine rezultati prognoze budu javno dostupni na sajtu projekta (www.iaps-project.com) za više lokaliteta u Srbiji, potpuno besplatno za sve zainteresovane korisinke.


Tagovi

Sezonska prognoza Vremenska prognoza Vegetaciona sezona Rizik od mraza Rizik od poplava Suša Projekat Poljoprivrednici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...