Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.12.2020. 13:00

Manjak padavina uticao na zalihe vlage u zemljištu - za vikend moguć sneg

Manji priliv padavina od uobičajenog tokom jesenjeg perioda uticao je na smanjenje zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali to, za sada, ne utiče na stanje poljoprivrednih kultura koje su u fazi mirovanja.

Foto: Julijana El Omari
  • 101
  • 42
  • 0

U Srbiji se u periodu od 21. do 24. decembra očekuje umereno do potpuno oblačno i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine sa dnevnim temperaturama oko i iznad višegodišnjeg proseka. Samo ponegde je moguća kratkotrajna slaba kiša. U petak 25. decembra prognozira se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, prvo na severu i zapadu zemlje, pokazuje prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu i nedelju, 26. i 27. decembra, se očekuje oblačno i uobičajeno hladno vreme, u nižim predelima sa mešovitim padavinama, kišom, susnežicom i snegom, a na planinama sa snegom. U ponedeljak 28. decembra bi bilo suvo. Do kraja perioda prognozira se porast temperature, bilo bi promenljivo oblačno vreme povremeno sa slabom kišom.

Smanjene zalihe vlage u zemljištu

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U proteklih sedam dana na većem delu teritorije Srbije nije bilo padavina. Samo u pojedinim mestima zabeležene su sasvim slabe padavine, sa količinama do pet milimetara. Procenat padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je u celoj zemlji je između 25 i 75 odsto, dok je jedino na istoku Srbije u okviru proseka. Manji priliv padavina od uobičajenog tokom jesenjeg perioda uticao je na smanjenje zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta, ali to, za sada, ne utiče na stanje poljoprivrednih kultura koje su u fazi mirovanja.

Glodari i dalje prave probleme na usevima

Na parcelama pod pšenicom ima aktivnih rupa od glodara, poljskog miša i poljske voluharice.

Ovi glodari su polifagne štetočine koje se hrane zrnevljem, klijalim semenom, zelenim nadzemnim i podzemnim delovima biljaka.


Tagovi

Vremenska prognoza Vlaga u zemljištu Padavine Suvo vreme Sneg i susnežica Glodari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.