Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 13.04.2020. 10:30

Španska jagoda netaknuta na rafovima Evrope, a šta će biti sa našom?

Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede uvede prelevmane na uvoz voća i povrća iz inostranstva. Takve odluke donele su i druge zemlje, objašnjava proizvođač Goran Đaković.

Foto: Ana Marić
  • 374
  • 16
  • 0

Pijace su zatvorene, mnogi proizvođači su sami napravili grupe i stranice za prodaju svojih proizvoda na društvenim mrežama, a pokrenuta je i platforma Elektronske pijace Srbije. Međutim, pitanje je da li će i koji plodovi domaće proizvodnje, zapravo stići do naših potrošača.

Berba jagoda uskoro treba da počne, a povrtari ne znaju kome da je prodaju. Zabrana na pijacama i dalje je na snazi, trgovinski lanci, nabavljaju voće iz uvoza, a teško je i doći do njihovih polica, pišu Novosti.

Prolećni uzgoj jagoda: Rane sorte vole južnije položaje

"Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede uvede prelevmane na uvoz voća i povrća iz inostranstva. Takve odluke donele su i druge zemlje", objašnjava proizvođač Goran Đaković, za ovaj list.

Pad tražnje španske jagode

S druge strane, komentarišući aktuelnu situaciju u svetskom voćarstvu, dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za jagodičasto voće, ističe da pandemija korona virusa na globalnom nivou već pogađa više od 200 zemalja, što ugrožava proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda, prenosi Politika.

Prema analizama, trenutna situacija sa vladajućim virusom najviše pogađa proizvođače jagoda iz Španije. Njihovi glavni proizvodni regioni suočeni su s ogromnim padom tražnje jagode namenjene za svežu potrošnju.

"Španska jagoda danima stoji netaknuta na trgovačkim rafovima širom Evrope. A problem za španske proizvođače jeste i to što izuzetno teško obezbeđuju radnu snagu za poljske radove. Sa sličnim problemima suočavaju se i grupacije proizvođača ovog voća iz Francuske zbog čega mnogi odustaju od berbe ovog voća", kaže Leposavić, za ovaj list.

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Otežavajuća okolnost za prerađivače jagode i ostalog voća i povrća u ove dve zemlje predstavlja i potreba održavanja distance između zaposlenih u preradnim centrima. Zbog toga što ne mogu da ispune te uslove - odustaju od posla. Leposavić ističe da, ukoliko se sprovodu mere dobre proizvođačke prakse, nema razloga za strah od prenošenja virusa putem konzumiranja voća, na šta ukazuju rezultati nekoliko renomiranih laboratorija iz Nemačke i SAD.

Srbija godišnje izveze oko 15.000 tona sveže i smrznute jagode, i to u vrednosti oko 24,5 miliona evra. Glavni kupci su nam EU i Rusija. U našoj zemlji, prema podacima Privredne komore Srbije, jagoda se gaji na oko 6.800 hektara.


Tagovi

Uzgoj jagode Španska jagoda Socijalna distanca Korona virus Pad tražnje Prodaja jagoda Goran Đaković Aleksandar Leposavić Izvoz Uvoz voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...